Suroviny:1000 g mrkve,
1000 g kořenové petržele,
1000 g celerové bulvy,
1000 g cibule,
1000 g rajčat,
500 g červené kapie,
500 g pórku,
1 sáček granulovaného česneku,
1 sáček mletého kmínu,
1/2 sáčku mleté kurkumy,
1 rovná lžíce mletého pepře,
2 litry libečkových listů,
1 litr petrželové natě,
1 litr celerové natě,
150 g sušených lesních hub
Popis přípravy:Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, cibuli, rajčata, pórek a kapii nakrájíme na plátky, natě pokrájíme na menší kousky a vše usušíme v sušičce, v troubě nastavené na 45-50°C, nebo na slunci. Když jsou všechny suroviny usušené, dáme je postupně do sekacího robota (food procesor) a na nejvyšší otáčky rozsekáme na prášek. Přidáme ostatní koření (kmín, granulovaný česnek...) a dobře promícháme. Směs uchováváme v dobře těsnící sklenici, kde vydrží až do spotřebování, nebo do další sezóny. Má univerzální použití, používám na dochucení polévek, pod maso, jako směs na kořenění grilovaného masa, na ryby a podobně.