Tekuté marinády
Kde se často griluje, má být barbecue marináda připravena i několik měsíců dopředu. Hotová vychladlá směs se plní do příslušných obalů a dává zmrazit. Mě se velmi osvědčil jednorázový papírový kelímek na kávu či limonádu.Ten naplním, uzavřu do igelitového sáčku a mrazím. Před použitím kelímek trochu nahřeji teplou vodou, obsah snadno vyklepnu a po rozmražení dál používám. Mražená a uleželá barbecue marináda je podle znalců lepší než marináda čerstvá.Výhodou také je, že jí máme stále po ruce kdykoliv si usmyslíme něco grilovat.
Maso ať už jakékoli musí v marinádě nějakou dobu ležet. Kuřecí maso nasákne marinádou rychleji a snáze přijímá chutě, proto se nesmí marinovat moc dlouho, ztratila by se přirozená chuť masa. Naproti tomu maso hovězí marinujeme klidně až 24 hodin. Vepřové maximálně 12 hodin, ale dvě hodiny taky postačí, když se stane, že na vás náhle zčista jasna přijde hlad. Ryby marinujeme také kratší dobu, i když třeba pro uzení klidně můžeme marinovat také 24 hodin. Nikdy nenakládejte maso do kovové nádoby, jen nerezový hrnec je vyjímkou. Smalt není záruka, že chuť kovu nepronikne do masa. Nejlepší jsou plastikové krabice s patentním víkem, které jsou po uzavření vodotěsné a můžeme celou krabicí čas od času zatřást, místo překládání masa. Rovněž plastikové pytlíky s uzávěrem, které v Americe známe pod názvem Ziplock, ať už je vyrábí kdokoli, jsou výborné, navíc se nemusí po použití umývat. To je nesporná výhoda. Nevím bohužel, jak se takovým sáčkům říká doma česky.