Asijská švestková omáčka
podle Emeril Lagasse
Získáte asi 1 hrnek omáčky.
45 dkg (1 Lb) zralých švestek, odpeckovaných a nadrobno nakrájených
5 celých sušených švestek, odpeckovaných
1 hrnek bílého octa, pozor, americký má jen 5%
1 hrnek hnědého cukru
1/2 hrnku sojové omáčky
1 lžíce jemně posekaného česneku
1 nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 lžíce drcených chilli papriček
1 hrnek jemně nakrájené zelené cibulky
Vše krom cibulky dejte do kastrolku a za stálého míchání rychle uveďte do varu. Až se cukr rozpustí zmírněte teplotu a zvolna nechte vařit, až se objem zmenší na polovinu, asi 25 minut. Pak sundejte s plotny, přidejte cibulku, a nechte trochu vychladnout. Rozmixujte do hladka a nechte v pokojové teplotě až bude připraveno maso. V misce s víčkem můžete uchovat v lednici až pět dní. Původně je tato omáčka určena k žebírkům, ale policie nepřijde když ji použijete ke kuřeti či kotletám.