Suroviny:
500 g červené řípy, co nejdrobnější
3 KL cukru – nejlépe hnědý
3 KL másla
1 citron – šťáva
Kůra z půlky pomeranče
Řepu odrhnu pod tekoucí vodou, vložím do kastrolu, zaliju vařící vodou a vařím cca hodinu. Ocedím, nechám vystydnout, oloupu a pokrájím na osminky (Tj., překrojím na půl a mám polovinu, poloviny překrojím na poloviny a mám čtvrtiny, čtvrtiny překrojím na půl a mám osminky). Na pánvi si rozpustím máslo, přidám citronovou šťávu a cukr. V momentě, kdy se cukr začne rozpouštět, vhodím řípu a pokrájenou pomerančovou kůru, kterou jsem před tím šuroval kartáčkem a spařil horkou vodou. Za intenzivního míchání to všechno smažím 3 – 4 minuty. Pozor pánev je třeba sejmout z ohně, než se utvořený karamel začne připalovat. Recesspis jednoduchý, ale ne vždy čertisko stojí na naší straně