Jehněčí na zeleninovém lůžku
1,5 kg jehněcího stehna i s kosti
2 cukety
1 lilek
2-3 oloupaná rajčata
4-5 mrkviček
3 menši cibule
4-5 stroužku česneku
kousek celeru
3 dl červeného vina popřípadě zeleninový vývar
olivový olej nebo přepuštěné máslo http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=39&t=741
snítek čerstvého rozmarýnu
hrstku Estragonu
hrubě namletý pepř
sůl
zásmažka nebo Mondamin na tmavé šťávy
Maso zbavíme přebytečného tuku. Osolíme, opepříme a zabalíme těsně do průhledné folie. Uložíme na 5-24 hodin do lednice.
Po marinovaní:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky(viz foto) cibuli na drobno. Maso prudce opečeme na oleji či másle. Můžeme užít z obojího trochu. Vyjmeme dáme do tepla na talíř a na vzniklém základě osmažíme cibuli a česnek, přidáme zeleninu a ještě krátce opečeme. Nakonec nalijeme vino a okořeníme soli, pepřem, dodáme snítek čerstvého rozmarýnu (sušený jde taky) a malou hrstku Estragonu. Nahoru položíme předem osmažené maso. Doba pečení asi tak 1,5 hodiny. Vnitřní teplota masa, pro ty co používají teploměr 80-85°C. Jakmile je maso hotové odebereme vzniklou šťávu, zahustíme a vlijeme zpět k masu.
Příloha: předvařené, na přepuštěném másle opečené brambory
Pod DO 8-10 briket, na poklop taky tak. Regulace je možná přidáním nebo odebráním briket.