Španělské ptáčky
4 plátky z hovězí kýty
4 lžíce plnotučné hořčice
4 silnější plátky moravského uzeného masa nebo domácího špeku
2 nakládané kyselé okurky
1 červená masitá paprika na čtvrtky
2 lžíce másla nebo sádla
1 menší cibule
trochu hladké mouky nebo máslové jíšky
sůl, pepř
0,5l hovězího vývaru
eventuálně 1/2 kg brambor
Plátky masa naklepeme, na okraji malinko nařízneme, aby se nekroutily a osolíme. Každý plátek potřeme hořčicí, do jeho středu položíme moravské uzené maso nebo špek, červenou masitou papriku a kysely okurek. Takto připravený ptáček sepneme párátkem nebo převážeme potravinářským provázkem. Na povrchu ještě posolíme opepříme a obalíme v mouce. Na sádle/másle po všech stranách opečeme. Pak je vyjmeme, ale udržujeme je v teple!! V témže sádle/másle osmažíme dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Vrátíme zpět závitky, podlijeme dobrým vývarem (0,5 litr), přidáme oloupané brambory a dusíme doměkka. Zahustíme jíškou.
Pod DO 10-12 briket, na poklop taky tak. Regulace je možná přidáním nebo odebráním briket.