Jehněčí na zeleninovém lůžku

Tyto litinové hrnce byly mezi kolonisty a osadníky z důvodu jejich univerzálnosti a životnosti, velmi populární. Mohly by být použity pro mnoho příležitostí: pro vaření, pečení, na dušená masa,fritování, pražení apod.

Jehněčí na zeleninovém lůžku

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 07 lis 2010, 13:37

Jehněčí na zeleninovém lůžku

1,5 kg jehněcího stehna i s kosti
2 cukety
1 lilek
2-3 oloupaná rajčata
4-5 mrkviček
3 menši cibule
4-5 stroužku česneku
kousek celeru
3 dl červeného vina popřípadě zeleninový vývar
olivový olej nebo přepuštěné máslo http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=39&t=741
snítek čerstvého rozmarýnu
hrstku Estragonu
hrubě namletý pepř
sůl
zásmažka nebo Mondamin na tmavé šťávy

Maso zbavíme přebytečného tuku. Osolíme, opepříme a zabalíme těsně do průhledné folie. Uložíme na 5-24 hodin do lednice.
Po marinovaní:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky(viz foto) cibuli na drobno. Maso prudce opečeme na oleji či másle. Můžeme užít z obojího trochu. Vyjmeme dáme do tepla na talíř a na vzniklém základě osmažíme cibuli a česnek, přidáme zeleninu a ještě krátce opečeme. Nakonec nalijeme vino a okořeníme soli, pepřem, dodáme snítek čerstvého rozmarýnu (sušený jde taky) a malou hrstku Estragonu. Nahoru položíme předem osmažené maso. Doba pečení asi tak 1,5 hodiny. Vnitřní teplota masa, pro ty co používají teploměr 80-85°C. Jakmile je maso hotové odebereme vzniklou šťávu, zahustíme a vlijeme zpět k masu.

Příloha: předvařené, na přepuštěném másle opečené brambory

Pod DO 8-10 briket, na poklop taky tak. Regulace je možná přidáním nebo odebráním briket.
Lamm.jpg
Lamm.jpg (65.2 KiB) Zobrazeno 7882 krát
Lamm1.jpg
Lamm1.jpg (65.16 KiB) Zobrazeno 7882 krát
Lamm3.jpg
tady vidíte jak na hrubo je pokrájena zelenina
Lamm3.jpg (83.18 KiB) Zobrazeno 7882 krát
Lamm2.jpg
Lamm2.jpg (58.05 KiB) Zobrazeno 7882 krát
nachtisch.jpg
maličkost po jídle (Peccorino, Kozi sýr s medem a Leerdammer zdobeno Crema Balsamico s hruškou.)
nachtisch.jpg (43.28 KiB) Zobrazeno 7882 krát
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Jehněčí na zeleninovém lůžku

Příspěvekod Mánek » 07 lis 2010, 13:54

Hmmmm, samá chuť už od pohledu!
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun


Zpět na Dutch-Oven

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron

x