Stránka 1 z 1

Jablečný ocet z jablek

PříspěvekNapsal: 20 srp 2010, 16:03
od Brutzel-Svejk
Jablečný ocet - myslím, že už je doma v Čechách ke koupi, ale přesto, pro jistotu.
Tento recept je od Pampelišky z Labuznik.com

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah lahve promícháme. Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu. Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.