Začátečníkům vzdorné houskové knedlíky

U nás neprodávají knedlíky v sámošce, musíme je vyrobit. Když jsem tu patlaninu dávával do vody, měl jsem chuť se pomodlit poslední sbohem, to přece nemůže zůstat pohromadě. Obvykle zůstalo a považuju to za zázrak.
Pak jsem se seznámil s Ivou a knihou Pekárnománie. Odtud je začátek receptu.
250 ml mléka,
1 vejce,
1 lžička cukru,
2 lžičky soli,
450gr hrubé mouky,
¼ sáčku instantního (suchého) droždí,
2 rohlíky ( používám kupované kostky – nádivku. Jsou suché, takže musím přidat mléko).
Droždí smícháme s cukrem a 2 lžícemi asi 40° C teplého mléka.
Vše ostatní přijde do pekárny v obvyklém pořadí, jak určuje vaše pekárna – ta naše chce dolů mokré, suché navrch a na to nalijeme droždí s mlékem. Spustíme program Těsto, po signálu přihodíme nakrájené rohlíky.
Přiznávám, že je nedělám v pekárně, ale v normálním hnětači, ta moje je němá, signály žádné. Z vykynulého těsta pak udělám dva knedlíky a nechám ještě chvilku kynout.
Teď přijde úžasný trik, přátelé, a ten z Pekárnománie není:
Do hrnce dám pařáček na knedlíky či zeleninu, ten rozkládací košíček. Pod něj se vejdou tak 2 cm vody. Na něj položím pečící papír, na to knedle, které když potřu mokrou rukou, tak stopro neprasknou. Vařím – pařím asi 20 minut, obracet netřeba. Po 20 minutách píchnu do knedlíku špejlí, jestli už je skrz naskrz uvařený. Poté vyndám z hrnce, propíchám, aby knedlíky nepopraskaly a kouzlo je hotovo. Nemám za sebou nechutně umazaný hrnec s podivnou polévkou, knedle nemají příležitost se rozvařit, prostě: jednoduchost sama.
Pak jsem se seznámil s Ivou a knihou Pekárnománie. Odtud je začátek receptu.
250 ml mléka,
1 vejce,
1 lžička cukru,
2 lžičky soli,
450gr hrubé mouky,
¼ sáčku instantního (suchého) droždí,
2 rohlíky ( používám kupované kostky – nádivku. Jsou suché, takže musím přidat mléko).
Droždí smícháme s cukrem a 2 lžícemi asi 40° C teplého mléka.
Vše ostatní přijde do pekárny v obvyklém pořadí, jak určuje vaše pekárna – ta naše chce dolů mokré, suché navrch a na to nalijeme droždí s mlékem. Spustíme program Těsto, po signálu přihodíme nakrájené rohlíky.
Přiznávám, že je nedělám v pekárně, ale v normálním hnětači, ta moje je němá, signály žádné. Z vykynulého těsta pak udělám dva knedlíky a nechám ještě chvilku kynout.
Teď přijde úžasný trik, přátelé, a ten z Pekárnománie není:
Do hrnce dám pařáček na knedlíky či zeleninu, ten rozkládací košíček. Pod něj se vejdou tak 2 cm vody. Na něj položím pečící papír, na to knedle, které když potřu mokrou rukou, tak stopro neprasknou. Vařím – pařím asi 20 minut, obracet netřeba. Po 20 minutách píchnu do knedlíku špejlí, jestli už je skrz naskrz uvařený. Poté vyndám z hrnce, propíchám, aby knedlíky nepopraskaly a kouzlo je hotovo. Nemám za sebou nechutně umazaný hrnec s podivnou polévkou, knedle nemají příležitost se rozvařit, prostě: jednoduchost sama.