Veselské bosáky

Autor receptu i fotky: Bunter
800 g brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
horké sádlo na promaštění
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a necháme čtvrthodinku odstát. Pak slijeme vodu, kterou pustily. Pokud mají vody hodně, ještě je rukou smáčkneme, aby přebytečná voda vytekla. Přidáme mouku, vejce a sůl, dobře promícháme a hned lžící vykrajujeme kousky, které vhazujeme do vařící osolené vody.Vaříme asi 10 minut.
Bosáky občas zamícháme ode dna, aby se nepřichytily. Uvařené vybíráme děrovanou sběračkou, necháme okapat a v míse promastíme horkým sádlem. V některých místech v jižních Čechách vaří bosáky nebo také chlupaté knedlíky ze syrových brambor, k nimž přidávají asi čtvrtinu vařených nastrouhaných brambor.
Další postup je stejný. Jinde přidávají nakrájené rohlíky, kdy poměr na 3 větší syrové brambory je 3 rohlíky, lžička hrubé mouky a 1 vejce. Z těsta se pak tvoří knedlíky velikosti tenisových míčků, vaří se 20 minut a po uvaření se překrojí.
Bosáky podáváme se zelím a uzeným masem.