Pravdou je, že slezské kluzky se v polštině píší trošku jinak, jako "kluski". Takže google je tak nějak nenajde.
Originál:
Kluski śląskie
SKLADNIKI:
* 1kg.-ziemniaków
* 25dag.-mąki ziemniaczanej,sól
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować i zemleć.Dodać mąkę i wyrobić głatkie ciasto.Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku.Gotować do wypłynięcia.Podawać do duszonych mięs.Kluski takie można też nadziewać np.gotowanym mielonym mięsem,grzybami lub owocami.Wtedy-polane stopionym masłem lub słoninką-mogą stanowić samodzielne danie.
Překlad:
Slezské kluzky
Suroviny:
1000 g brambor,
250 g bramborového škrobu,
sůl
Příprava:
Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Vystydlé a zbavené slupek je pomeleme na masovém mlýnku, přidáme škrobovou moučku a osolíme. Vypracujeme na hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a kluzky v ní mírným varem vaříme, dokud nevyplavou. Podáváme je k dušeným masům, případně je můžeme nadít tepelně upraveným mletým masem, houbami nebo zeleninou. Potom je, polité rozpuštěným máslem nebo osmaženou slaninou, podáváme jako samostatný pokrm.