Pečené po libanonsku
Suroviny:
3 velké brambory na pečení, tak 20 dkg každá ( 1/2 Lb), vydrhnuté a osušené.
2 lžičky kukuřičného (i bramborový postačí) škrobu
2 1/4 hrnku bílého jogurtu
1 velký stroužek česneku, utřený se solí
1/3 hrnku usekaných vlašských ořechů
3 lžíce oleje
1 cibule nakrájená na tenká půl kolečka
35 dkg (3/4 Lb) mleté hovězí kližky (chuck)
3/4 lžičky mleté skořice
1/2 hrnku usekané zelené petrželky)
Předehřejte troubu na 450 F ( 230 C)
Brambory propíchněte každou několikrát vidličkou a potřete olejem. Pečte v troubě na mřížce asi hodinu a půl.
V kastrůlku rozmíchejte škrob ve dvou lžicích jogurtu a potom nad plamenem a za stálého míchání prohřejte se zbytkem jogurtu. Přimíchejte česnek, znovu dvě minuty povařte.
V pánvi opečte 1 - 2 minuty, do zlatova oříšky a vyndejte do misky. Pak dejte do pánve cibulku a osmahněte. Přidejte mleté maso a poduste, až je maso téměř hotové.
Brambory rozřízněte po délce na poloviny, vydlabte střídku. Tu posekejte a rozmíchejte s masem a vším ostatním krom jogurtové směsi. Směsí naplňte vydlabané "lodičky", navrch dejte trochu jogurtu a dejte zpět do trouby a 10 - 15 minut prohřát.
Servírujte polité zbylou jogurtovou směsí.