Stránka 1 z 3

Chlupatý knedlíky, podle mojí babičky z Chalup, bez mouky

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 16:07
od toffo
Chalupy = Friedrichsthal
více na : http://toffo.blog.cz/1101/chalupsky-chlupaty-knedliky
Na 14 knedlíků o velikosti - přibližně - tenisového míčku potřebuji:
6 ks velkých brambor,
6 ks (1 den starých) rohlíků,
(pro vzhled knedlíků budou určitě lepší ty mákem nesypané),
3 vajíčka,
bramborový škrob,
strouhanku z bílého pečiva,
sůl.
Obrázek
Nejdříve si do velkého hrnce, kastrolu postavím na sporák vodu na vaření knedlíků. Vodu přivedu k varu během zpracovávání těsta na knedlíky. Pokud bychom hotové těsto nechaly stát déle, knedlíky zmodrají, což není na škodu, ale možná i zřídnou a budou se při vaření rozpadat.
Brambory nastrouhám - ne na slzičkovém struhadle, ale na struhadle na bramborák.Nastrouhané brambory nechám přecedit, tekutinu z brambor zachytím do mísy. Nastrouhaných brambor je plný celý cedník. Rohlíky nakrájím na malé kostičky.Vodu z brambor nechám odstát, na dně mísy se usadí škrob z brambor. Vodu z něj tedy opatrně sliju.
Obrázek
Škrobu z brambor zbylo žalostně málo, proto ho doplním přibližně dvěma polévkovými lžicemi koupeného škrobu Solamylu z krabičky.
Brambory smíchám s rohlíky, škrobem a vejci, vypracuji těsto. Osolím. Takto je řídké, proto ho zahustím ještě čtyřmi hrstěmi strouhanky z pečiva.
Obrázek
Takto vypadá správně husté těsto.
Obrázek
Z těsta tvaruji velké knedlíky, o velikosti tenisového míčku, jednoho knedlíku je plná dlaň. Je jich plných čtrnáct. Než je vložím do vařící vody, přidám do ní ještě dvě polévkové lžíce namočeného bramborového škrobu. Je to malý trik proti rozváření knedlíků, z brambor.
Knedlíky se vloží opatrně do vařící vody, opatrně se musí odlepit ode dna. Teplotu plotýnky snížím, knedlíky se nesmí vařit zprudka, roztrhaly by se. Vaří se zvolna, malým klokotem vody, 15 - 20 minut. Vody musí být hodně, knedlíky by měly volně plavat a nedotýkat se. Ke konci doby vaření lehce vyplavou k hladině.
Obrázek
Opatrně se vyndavají z vody děrovanou podběračkou a ihned krájí napůl, aby vyšla pára.
Povedly se knedlíky, které nejsou oslizlé, vevnitř jsou kypré a báječně je doplňuje šťáva z pečeného zelí a masa.


Tak hodně štěstí při vaření těch vašich!

Re: Chlupatý knedlíky, podle mojí babičky z Chalup, bez mouk

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 16:19
od Brutzel-Svejk
Urcite jsou dobre. Jak budu mit cas (poradny flak veproveho,) bez neho zadny knedlik nemuzu, vyzkousim.

Re: Chlupatý knedlíky, podle mojí babičky z Chalup, bez mouk

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 16:38
od toffo
U nás doma je dáváme k bigosu, možná je to trochu národopisecky mimo, u nás doma nám to takto chutná. Ale jakékoliv pečené maso - vepřové, králík, uzené a to se zelím, k tomu se chlupatý knedlík hodí.

Re: Chlupatý knedlíky, podle mojí babičky z Chalup, bez mouk

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 17:12
od Brutzel-Svejk
Bigos znam od znamych z Polska, ale oni neznaji varit knedlik.

Re: Chlupatý knedlíky, podle mojí babičky z Chalup, bez mouk

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 17:37
od drobek
Nádherně popsáno. CC Do těch se jistě pustím, zatím sem nikdy nenašel odvahu. Stejně když dávám knedlík vařit přidám modlitbičku a poslední sbohem. Chlupatrý knedlík mně připadá jako zázrak nad zázraky. To se přece musí roézvařit! :AB