Dauphinské brambory
Recept pochází z pochoutky.cz
Zde se jedná spíše o chuťově bohatou přílohu, která ovšem může sama o sobě sloužit jako jednoduché jídlo. Jako příloha se například výborně hodí ke gratinovaným pokrmům.
Suroviny:
5-6 velkých pěkných brambor
200g strouhaného sýra
1 stroužek česneku
50 g másla
1 smetana (sklenička, předpokládám, že je to 0,25 l, pozn. MM)
trocha mléka
muškátový oříšek
pepř, sůl
Velkou zapékací misku nebo pekáček vytřeme kouskem másla a rozetřeným česnekem. Brambory nakrájíme na plátky a položíme do pekáčku jednu vrstvu. Tu osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a bohatě zasypeme sýrem. Takto postupně střídáme vrstvy brambor a sýra. Poslední musí být vrstva sýra. Na ní ještě poklademe plátky másla, zalijeme smetanou a trochou mléka. Mléko je možno nahradit i masovým vývarem - chuť se trošku změní. Pekáček zakryjeme a pečeme v troubě či na grilu asi 40-50 minut.