Gratinované brambory
Recept vypadá složitě, ale základ jsou jen brambory, šlehačka, mléko a gruyere, čedar, nebo ementál. Když bude jiný nevadí. Navrch můžete ještě přidat strouhanku ve směsi se sýrem. Příprava trvá tak 20 minut, pak se to hodin a půl peče.
Suroviny:
15 dkg anglické slaniny, opečené a pak na drobno nakrájené (můžete vynechat)
1 a 1/4 hrnku šlehačky
3/4 hrnku mléka
3/4 kg brambor
1 středně velká cibule, na plátky (můžete vynechat)
1 lžička soli
1 lžička pepře
1.5 hrnku strouhaného sýra
Mřížka trouby přijde asi doprostřed, troubu rozehřejte na 200 °C, (375°F). Mléko smíchejte se šlehačkou. Pekáč kde to budete péct vymastěte máslem, my používáme skleněný, ono se to lépe myje.
Na dno pekáče naskládejte 1/3 brambor na plátky asi 0.5 cm nakrájených, posolte, popepřete, posypte sýrem a slaninou, a tak dál poskládejte 3 vrstvy. Vše to zalijte směsí mléka a šlehačky.
Můžete to snadno udělat méně mastné když místo šlehačky použijete jen mléko, my to děláme.Pak je postup trochu jiný.
Mléko ohřát a zahustit světlou jíškou, protože teď je doma k dostání suchá v krabičce. Jinak bych řekl udělejte bešamel. Pak do toho nasypte sýr a nechte rozpustit.
Pečte asi 1 hodinu a čtvrt, až jsou brambory měkké, tekutá směs zhoustne a sýr zlátne. Nechte odpočinout asi 15 minut před servírováním.