Teplý bramborový salát
Suroviny:
1 a 1/2 kg brambor na salát
15 dkg cibule
10 dkg sádla
125 ml vody
sůl
ocet
kostka cukru
lžička sladké papriky
petrželová nať
Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme (marináda musí být dostatečně kyselá i slaná). Poté přidáme papriku. Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky asi 1 cm silné a skládáme po vrstvách do mísy. Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou.
Nebo:
12 středně velkých brambor
2 cibule
250 g uzeného bůčku
1/4 l hovězího vývaru
4 lžíce oleje
1 lžíce solamylu
2 lžíce octa
sůl a pepř
Brambory, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo. Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l masového vývaru.
Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. Brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Přisladíme cukrem podle chuti.
Podáváme pochopitelně teplé.