Další recept od Jacquese Pépina, mistra Francouzské kuchyně, kdysi kuchaře Charlese DeGaula.
V doslovném překladu znamená paillasson rohožku. Brambory brambory nastrouhané na hrubém struhadle a slisované do nepřilnavé pánve, osmažené na kompaktní koláč, který je vynikající s jakoukoliv pečení, rybou či se salátem. Jídlu se také říká hranolky Darphin, podle kuchaře, který jej vytvořil, je podobné švýcarským rösti.
Ingredience na 4 porce:
3 brambory na pečení, asi 25 dkg na osobu
2 lžíce kukuřičného oleje
1 polévková lžíce čerstvého másla
4 zelené cibulky (scallions), na drobno nasekané (1/2 šálku)
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
A co s tím:
Brambory oloupejte a na struhadle s velkými otvory nastrouhejte. (Měli byste mít asi 4 šálky). Rukama vyždímejte z brambor co možná všechnu vodu.
Rozehřejte olej a máslo v 25 – 30 cm velké teflonové pánvi. Přidejte brambory, jarní cibulkou, sůl a pepř a osmahněte za občasného míchání, po dobu 2 minut, až jsou brambory jsou dobře promíchané s kořením. Stiskněte směs zadní stranou lžíce na kompaktní placku, snižte teplotu a smažte asi 12 minut.
Pokud jste ochotni se pokusit obrátit bramborovou placku v pánvi stěrkou, prosím. Jinak nadzdvihněte stěrkou na okrajích, odlepte od pánve, a zakryjte pánev plochou poklicí, bez okrajů, a celé to překlopte na ni. Pak posuňte bramborovou placku křupavou stranou nahoru zpět do pánve a smažte na druhé straně asi 10 minut. Měla by mít z obou stran červeně hnědou “bramborákovou“ barvu.
Přendejte na servírovací talíř, nakrájejte na dílky a podávejte.