Stránka 1 z 4

Obyčejný bramborový salát

PříspěvekNapsal: 18 lis 2010, 00:02
od Dag
K velkému množství bramborových salátů si dovoluji přidat i ten svůj a to proto, že si myslím a také to celý život tak praktikuji, že do bramborového salátu se nemá dávat tekutina.
Jen olej a citronová šťáva.

1kg brambor
1 střední cibule
1 střední mrkev a stejné množství celeru
sladkokyselá okurka
olej
sůl a pepř podle chuti
lžíce sušené a na jemný prášek rozemnuté celerové nati
čerstvě vymačkaná citronová šťáva /asi půl citronu/

V mírně osolené vodě uvařím celé, ale oloupané brambory, oškrábanou mrkev a kus celeru.
Uvařené brambory nenechám vychladnout, ale ještě teplé nakrájím na přiměřené kostičky a hned pokropím dobrým olejem.
Zatím, co se olej vsakuje do brambor a činí je vazké a voňavé,nakrájím si na velmi jemno cibuli a na poněkud větší kousky mrkev, celer a sladkokyselo okurku.
Již prochladlé brambory osolím, mírně opepřím a zlehka smíchám s nakrájenou zeleninou.
Přidám rozemnutou sušenou celerovou nať /Věřte, že tato ingredience udělá salátu moc dobře a navíc poslouží našim močovým cestám, což v jistém věku není zanedbatelné/
Okyselím vymačkanou šťávou z citronu
A opět lehce, abych ještě vlahé brambory nerozmačkala, promíchám.
Odložím na chvíli do chladu, aby se chutě v klidu rozvinuly.

Re: Obyčejný bramborový salát

PříspěvekNapsal: 11 pro 2010, 18:03
od parles
Dag, ten úvod je jistě reakce na předchozí recept na Švábský salát. Ale když oni to tak fakt dělají! A asi už hodně dlouho, inu Švábové! A podává se tam skoro ke všemu, skoro všude, teplý i studený. Kombinace jsou někdy skoro děsivé - například naběračka teplé čočky, naběračka studeného salátu a ohřátý párek. No, jiný kraj, jiný mrav ( i chutě). Mně tedy tenhle salát chutná, ale raději studený.

Re: Obyčejný bramborový salát

PříspěvekNapsal: 11 pro 2010, 20:56
od Mánek
Já jsem dostal recept od Modony z Bloguje na salát její babičky. Je přinejmenším zajímavý svým složením, ale ještě jsem jej nevyzkoušel. Ale pro zvídavé, tady je:

Ne zrovna dietní Vánoční Salát mé babičky

Cca 2 kg uvařených salátových brambor ( někdy se stane, že je potřeba na množství dalších surovin něco brambor přidat) na kostičky přes krájecí kolečko další suroviny "odvažuju" na kompotové misky běžné velikosti
1 miska libového uzeného masa
1 miska drobně nakrájené cibule
1 miska na drobno nakrájeného celeru (uvařeného v osolené vodě)
1 miska uvařené čočky (nerozvařené)
1 miska uvařených malých bílých fazolí ( ne tvrdých)
větší 1/2 misky nakrájených kyselých okurek
1 miska nadrobno nakrájených jablek
1-5 kousků naložených kapari ( hodne nadrobno nakrájet)
1 velká sklenice majonézy ( někdy i 1a1/2)- rozředěná lákem z okurek, osolená, opepřená

Veškeré komponenty sypat do dostatečně velké nádoby, promíchat.
Zalít majonézou,dobře promíchat.
Salát má být hodně mokrý ( spíš jako vlašský) a má mít bílou ne žlutou barvu.

Zkušební porci udělám až na Vánoce, v současné době mě plně vytěžuje pečení... :AD

Re: Obyčejný bramborový salát

PříspěvekNapsal: 12 pro 2010, 00:46
od parles
Mánku, tenhle salát se mi už na první pohled líbí, až na ta jablka! Nějak mám pořád problém s mícháním ovoce a zeleniny. No, počkám si, co napíšeš po vánocích!

Re: Obyčejný bramborový salát

PříspěvekNapsal: 12 pro 2010, 00:53
od drobek
Moje maminka dávala do salátu jablka vždycky a já to mám po ní. :lol:
Nakyslá, ne-li přímo kyselá a jinak skoro nejedlá, dodávají salátu zvláštní navinulou chuť, ovšem pozor, děláš salát a ne štrůdl! :twisted:
Jednou to zkus, i když ne zrovna na Vánoce, abys je nezruinoval, kdyby ti to nechutnalo. :AC
Mně tam zas nesedí ta čočka. Fazole si předstvit umím, ale čočku ne. :roll: Přesto to zkusím, ale na Vánoce to nebude.