Ne zrovna dietní Vánoční Salát Modoniny babičky
Napsal: 16 pro 2010, 07:46
Jak jsem již jinde prezentoval v diskuzi, dostal jsem recept od Modony z Bloguje na salát její babičky. Je přinejmenším zajímavý svým složením, proto jsem jej vyzkoušel, abych zjistil, jak k sobě jdou níže uvedené suroviny.
Suroviny:
Cca 2 kg uvařených salátových brambor ( někdy se stane, že je potřeba na množství dalších surovin něco brambor přidat) na kostičky přes krájecí kolečko,
další suroviny "odvažuju" na kompotové misky běžné velikosti:
1 miska libového uzeného masa,
1 miska drobně nakrájené cibule,
1 miska na drobno nakrájeného celeru (uvařeného v osolené vodě),
1 miska uvařené čočky (nerozvařené),
1 miska uvařených malých bílých fazolí ( ne tvrdých),
větší 1/2 misky nakrájených kyselých okurek,
1 miska nadrobno nakrájených jablek,
1-5 kousků naložených kapar ( hodně nadrobno nakrájet),
1 velká sklenice majonézy ( někdy i 1a1/2)- rozředěná lákem z okurek, osolená, opepřená
Příprava:
Veškeré komponenty sypat do dostatečně velké nádoby, promíchat.
Zalít majonézou,dobře promíchat.
Salát má být hodně mokrý ( spíš jako vlašský) a má mít bílou ne žlutou barvu.
Poznatky:
Protože mi doma chyběla jablka, uzené a okurky, smíchal jsem nejdříve ostatní suroviny, aby se salát odležel. Po dvou hodinách jsem nedodělaný salát ochutnal a zjistil, že je už v tomto stadiu výroby velmi jedlý - což ostatně může potvrdit i miska12 a myška11, kteří mi z obchodu přivezli chybějící věci a chtěly ochutnat též. Po přidání zbytku surovin a odležení přes noc musím konstatovat, že salát je sice velmi dobrý, ale ta nedodělaná verze naprosto vyhovuje a je i podstatně levnější!
Suroviny:
Cca 2 kg uvařených salátových brambor ( někdy se stane, že je potřeba na množství dalších surovin něco brambor přidat) na kostičky přes krájecí kolečko,
další suroviny "odvažuju" na kompotové misky běžné velikosti:
1 miska libového uzeného masa,
1 miska drobně nakrájené cibule,
1 miska na drobno nakrájeného celeru (uvařeného v osolené vodě),
1 miska uvařené čočky (nerozvařené),
1 miska uvařených malých bílých fazolí ( ne tvrdých),
větší 1/2 misky nakrájených kyselých okurek,
1 miska nadrobno nakrájených jablek,
1-5 kousků naložených kapar ( hodně nadrobno nakrájet),
1 velká sklenice majonézy ( někdy i 1a1/2)- rozředěná lákem z okurek, osolená, opepřená
Příprava:
Veškeré komponenty sypat do dostatečně velké nádoby, promíchat.
Zalít majonézou,dobře promíchat.
Salát má být hodně mokrý ( spíš jako vlašský) a má mít bílou ne žlutou barvu.
Poznatky:
Protože mi doma chyběla jablka, uzené a okurky, smíchal jsem nejdříve ostatní suroviny, aby se salát odležel. Po dvou hodinách jsem nedodělaný salát ochutnal a zjistil, že je už v tomto stadiu výroby velmi jedlý - což ostatně může potvrdit i miska12 a myška11, kteří mi z obchodu přivezli chybějící věci a chtěly ochutnat též. Po přidání zbytku surovin a odležení přes noc musím konstatovat, že salát je sice velmi dobrý, ale ta nedodělaná verze naprosto vyhovuje a je i podstatně levnější!