Kim Chi
Napsal: 09 pro 2015, 15:20
Recept je přeložen a obrázek je z:
Cooking Lessons from The Kitchn
http://www.thekitchn.com/how-to-make-ea ... ome-189390
Na 1 litr:
1 středně velká hlava (asi kilo čínského zelí)
1/4 šálku mořské soli (nebo košer sůl)
1 polévková lžíce strouhaného česneku (5 až 6 stroužků)
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička cukru
2 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
1 až 5 lžic cayanský pepř, chilli vločky...
300 G ředkviček nebo ředkve, oloupané a nakrájené na sirky
4 jarní cibulky nakrájené na 3 cm nudličky (prostě julienne)
Krom toho doporučuju opatřit si chirurgické nebo jiné nepropustné rukavice.
A co teď s tím:
1. Rozkrojte zelí podélně na čtvrtky a vyřízněte tvrdý střed potom nakrájejte na 2 – 3 cm pruhy.
2. Dejte zelí a sůl do velké mísy. Pomocí rukou vmasírujte sůl do zelí, až se změkčí a přidejte vodu až pokryje zelí. Něčím zatižte aby bylo zelí pod vodou. Nechte 2 hodiny macerovat.
3. Zelí opláchněte pod studenou vodou 3x a nechte odkapat v cedníku na 15 až 20 minut. Opláchněte a vysušte misku, kterou jste použili pro solení, a dejte ji stranou pro použití v kroku 5.
4. Udělejte pastu: Smíchejte česnek, zázvor, cukr, rybí omáčku, cayanský pepř (1 polévková lžíce pro mírné a až 5 lžic pro pikantní)
5. Pečlivě vymačkejte zbylou vodu ze zelí a dejte do mísy spolu s ředkvičkami, jarní cibulkou a pastou.
6. Pomocí rukou jemně a pečlivě vmasírujte pastu do zeleniny. (Zde doporučuji použití chirurgických rukavic. Ten pepř (chilli) ukrutně pálí).
7. Natlačte kimchi do sklenice, zavřete nádoba s víkem.
8. Nechte sklenici stát při pokojové teplotě po dobu 1 až 5 dnů. Můžete vidět bublinky uvnitř nádoby, šťáva může prosakovat ven z víka,proto pod sklenici dejte talířek.
9. Zkontrolujte kimchi jednou denně zatlačením na zeleninu lžící, aby bylo ponořené. (To také uvolňuje plyny vznikající při kvašení.) Když kimchi chutná dost zrale dle vašich představ, přeneste nádobu do chladničky. Můžete jíst hned, ale je to nejlepší po dalším týdnu nebo dvou.
Poznámky:
Používejte sůl, která je bez jódu a protispékavých látek, které mohou zamezit fermentaci.
Chlorovaná voda také potlačuje fermentaci, takže pokud můžete použijte destilovanou nebo filtrovanou vodu.
Krom rybí omáčky se používají i slané pasty z krevet, ústřice a další mořské plody. Použijte asi 2 polévkové lžíce rybí omáčky, osolené pasty z krevet, krevetové omáčky, nebo kombinaci.
Cooking Lessons from The Kitchn
http://www.thekitchn.com/how-to-make-ea ... ome-189390
Na 1 litr:
1 středně velká hlava (asi kilo čínského zelí)
1/4 šálku mořské soli (nebo košer sůl)
1 polévková lžíce strouhaného česneku (5 až 6 stroužků)
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička cukru
2 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
1 až 5 lžic cayanský pepř, chilli vločky...
300 G ředkviček nebo ředkve, oloupané a nakrájené na sirky
4 jarní cibulky nakrájené na 3 cm nudličky (prostě julienne)
Krom toho doporučuju opatřit si chirurgické nebo jiné nepropustné rukavice.
A co teď s tím:
1. Rozkrojte zelí podélně na čtvrtky a vyřízněte tvrdý střed potom nakrájejte na 2 – 3 cm pruhy.
2. Dejte zelí a sůl do velké mísy. Pomocí rukou vmasírujte sůl do zelí, až se změkčí a přidejte vodu až pokryje zelí. Něčím zatižte aby bylo zelí pod vodou. Nechte 2 hodiny macerovat.
3. Zelí opláchněte pod studenou vodou 3x a nechte odkapat v cedníku na 15 až 20 minut. Opláchněte a vysušte misku, kterou jste použili pro solení, a dejte ji stranou pro použití v kroku 5.
4. Udělejte pastu: Smíchejte česnek, zázvor, cukr, rybí omáčku, cayanský pepř (1 polévková lžíce pro mírné a až 5 lžic pro pikantní)
5. Pečlivě vymačkejte zbylou vodu ze zelí a dejte do mísy spolu s ředkvičkami, jarní cibulkou a pastou.
6. Pomocí rukou jemně a pečlivě vmasírujte pastu do zeleniny. (Zde doporučuji použití chirurgických rukavic. Ten pepř (chilli) ukrutně pálí).
7. Natlačte kimchi do sklenice, zavřete nádoba s víkem.
8. Nechte sklenici stát při pokojové teplotě po dobu 1 až 5 dnů. Můžete vidět bublinky uvnitř nádoby, šťáva může prosakovat ven z víka,proto pod sklenici dejte talířek.
9. Zkontrolujte kimchi jednou denně zatlačením na zeleninu lžící, aby bylo ponořené. (To také uvolňuje plyny vznikající při kvašení.) Když kimchi chutná dost zrale dle vašich představ, přeneste nádobu do chladničky. Můžete jíst hned, ale je to nejlepší po dalším týdnu nebo dvou.
Poznámky:
Používejte sůl, která je bez jódu a protispékavých látek, které mohou zamezit fermentaci.
Chlorovaná voda také potlačuje fermentaci, takže pokud můžete použijte destilovanou nebo filtrovanou vodu.
Krom rybí omáčky se používají i slané pasty z krevet, ústřice a další mořské plody. Použijte asi 2 polévkové lžíce rybí omáčky, osolené pasty z krevet, krevetové omáčky, nebo kombinaci.