Přepuštěné máslo-Butterschmalz
Napsal: 12 říj 2010, 19:46
Přepuštěné máslo
1 kg chlazeného másla
Máslo nakrájíme na větší kostky a necháme asi tak 1,5 hod. na nízké teplotě (u mne el. sporák stupeň 1-2 dle potřeby) je třeba nechat odpařit nadbytečnou vodu a postupně přitom sbírat pěnu z povrchu dokud nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená tekutina. Následně stačí přepuštěné máslo přelít přes pláténko a jemný cedník do sklenice a nechat vychladnout. Na dně hrnce vám zůstávají při opatrném zahřívání zbytky myslím, že bílkovin. Tyto vyhoďte nedávat do másla, použijte jen tekutinu. Přepuštěné máslo použité na smažení se začne přepalovat až při teplotách kolem 130°C. Vynikající na řízky, steaky, smažené brambory apod. Nenapodobitelná chuť másla zůstává zachována. Uchovejte v chladnu. Tímto způsobem získáte 850-950g p.másla.
1 kg chlazeného másla
Máslo nakrájíme na větší kostky a necháme asi tak 1,5 hod. na nízké teplotě (u mne el. sporák stupeň 1-2 dle potřeby) je třeba nechat odpařit nadbytečnou vodu a postupně přitom sbírat pěnu z povrchu dokud nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená tekutina. Následně stačí přepuštěné máslo přelít přes pláténko a jemný cedník do sklenice a nechat vychladnout. Na dně hrnce vám zůstávají při opatrném zahřívání zbytky myslím, že bílkovin. Tyto vyhoďte nedávat do másla, použijte jen tekutinu. Přepuštěné máslo použité na smažení se začne přepalovat až při teplotách kolem 130°C. Vynikající na řízky, steaky, smažené brambory apod. Nenapodobitelná chuť másla zůstává zachována. Uchovejte v chladnu. Tímto způsobem získáte 850-950g p.másla.