Ingredience:1 kg hladké mouky,
0,5 l mléka (do pekárny 600 ml),
50 g droždí,
100 g stolního oleje (ne olivový!),
10 g cukru,
20 g soli
vodu s kapkou octa na potření
hrubá sůl, mák, kmín, atd., na posypání
Popis přípravy:Do zadělávací mísy přesiji mouku, přidám droždí rozmíchané v trošce mléka, sůl, cukr, olej a zbytek mléka. Vypracuji pořádně těsto,
vložím ho zpět do mísy, napovrchu ho naříznu do křížku a nechám přikryté utěrkou kynout asi hodinu (záleží na tom, jaké je teplo doma).
Když zdvojnásobí objem, rozdělím ho nejdříve na polovinu a druhou půlku dám stranou. Z jedné půlky udělám opatrně 2 stejné "čtverce", které rozdělím na 4 stejné kusy, z nichž příčně vykrojím trojúhelníky. Takto mi vyjde z poloviny těsta 16 kusů (rohlíků).
Kousíčky těsta hodně vytahuji, takže jsou víckrát stočené.
Na plech dám pouze papír na pečení, bez potírání, a pokládám na něj rovnou rohlíky.
Než je hodím do trouby, potřu je vodou, do které jsem kápla trochu octa, posypu hrubou solí a na vybranou buď mákem, nebo drceným kmínem.
Peču v předehřáté troubě na 250°C asi 15-20 minut. Zatím co se peče první várka, připravím si druhou.
Abych nezapomněla, v tomto případě olej vážím.
Rohlíky, které zbydou, dám do mrazáku a ubírám podle potřeby.