Normální chléb
Napsal: 19 srp 2010, 21:03
Normální chléb za použití mašiny na chleba
Můj příspěvek obyvatelům zemí, kde české pekařství není
Suroviny:
Do mašiny na chléb vhodíme v tomto pořadí, pokud výrobce té vaší nedoporučuje jinak:
1 1/3 hrnku vody
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 1/2 lžičky cukru
1 lžíce kmínu
1 hrnek (cup) žitné mouky
3 hrnky (cupy) normální mouky na všechno ("all puprose flour", "nebo best for bread flour", ale ta je zbytečně drahá)
1 obálku sušeného droždí
Spusťte mašinu na program na těsto.
Až se to zastaví vyklopte těsto na pomoučněný plech, pomoučněnýma rukama z něj vytvarujte šišku, navrch několikrát nařízněte, můžete potřít trochou octové vody (někdy na to zapomenu a taky se nic nestane).
Ohřejte si troubu tak na 100 F (40 C) plech tam strčte a nechte ještě vykynout, asi 20 - 30 minut.
Pečte 20 minut v troubě 450 F (230 C), pak skontrolujte zda je chléb dost tmavý, je-li třeba ještě ho tam chvíli nechte. Do trouby na pečení dejte hrnek s vodou.
Z téhož těsta tvořím i dalamánky, rohlíky, housky i bagety, které před pečením a po potření byť i jen vodou posypu kmínem a krystalovou solí.
Vynecháte-li kmín a místo žitné mouky dáte jen 4 hrnky bílé mouky, je to dobré těsto na rohlíky, housky, bagety. Navrch je sypu zas kmínem a solí, nebo mákem.
Rohlíky se tvoří tak, že vyválíte plát 5 mm silný, ten rozkrájíte na trojúhelníky a ty od kratší strany srolujete. Housky pletu z tří proužků těsta, praxe vám ukáže nejlepší velikost. Bageta je zavinutý plát na 1 cm vyváleného těsta.
Můj příspěvek obyvatelům zemí, kde české pekařství není
Suroviny:
Do mašiny na chléb vhodíme v tomto pořadí, pokud výrobce té vaší nedoporučuje jinak:
1 1/3 hrnku vody
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 1/2 lžičky cukru
1 lžíce kmínu
1 hrnek (cup) žitné mouky
3 hrnky (cupy) normální mouky na všechno ("all puprose flour", "nebo best for bread flour", ale ta je zbytečně drahá)
1 obálku sušeného droždí
Spusťte mašinu na program na těsto.
Až se to zastaví vyklopte těsto na pomoučněný plech, pomoučněnýma rukama z něj vytvarujte šišku, navrch několikrát nařízněte, můžete potřít trochou octové vody (někdy na to zapomenu a taky se nic nestane).
Ohřejte si troubu tak na 100 F (40 C) plech tam strčte a nechte ještě vykynout, asi 20 - 30 minut.
Pečte 20 minut v troubě 450 F (230 C), pak skontrolujte zda je chléb dost tmavý, je-li třeba ještě ho tam chvíli nechte. Do trouby na pečení dejte hrnek s vodou.
Z téhož těsta tvořím i dalamánky, rohlíky, housky i bagety, které před pečením a po potření byť i jen vodou posypu kmínem a krystalovou solí.
Vynecháte-li kmín a místo žitné mouky dáte jen 4 hrnky bílé mouky, je to dobré těsto na rohlíky, housky, bagety. Navrch je sypu zas kmínem a solí, nebo mákem.
Rohlíky se tvoří tak, že vyválíte plát 5 mm silný, ten rozkrájíte na trojúhelníky a ty od kratší strany srolujete. Housky pletu z tří proužků těsta, praxe vám ukáže nejlepší velikost. Bageta je zavinutý plát na 1 cm vyváleného těsta.