Stránka 1 z 1

Normální chléb

PříspěvekNapsal: 19 srp 2010, 21:03
od Brutzel-Svejk
Normální chléb za použití mašiny na chleba
Můj příspěvek obyvatelům zemí, kde české pekařství není

Suroviny:
Do mašiny na chléb vhodíme v tomto pořadí, pokud výrobce té vaší nedoporučuje jinak:
1 1/3 hrnku vody
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 1/2 lžičky cukru
1 lžíce kmínu
1 hrnek (cup) žitné mouky
3 hrnky (cupy) normální mouky na všechno ("all puprose flour", "nebo best for bread flour", ale ta je zbytečně drahá)
1 obálku sušeného droždí

Spusťte mašinu na program na těsto.
Až se to zastaví vyklopte těsto na pomoučněný plech, pomoučněnýma rukama z něj vytvarujte šišku, navrch několikrát nařízněte, můžete potřít trochou octové vody (někdy na to zapomenu a taky se nic nestane).
Ohřejte si troubu tak na 100 F (40 C) plech tam strčte a nechte ještě vykynout, asi 20 - 30 minut.
Pečte 20 minut v troubě 450 F (230 C), pak skontrolujte zda je chléb dost tmavý, je-li třeba ještě ho tam chvíli nechte. Do trouby na pečení dejte hrnek s vodou.

Z téhož těsta tvořím i dalamánky, rohlíky, housky i bagety, které před pečením a po potření byť i jen vodou posypu kmínem a krystalovou solí.
Vynecháte-li kmín a místo žitné mouky dáte jen 4 hrnky bílé mouky, je to dobré těsto na rohlíky, housky, bagety. Navrch je sypu zas kmínem a solí, nebo mákem.
Rohlíky se tvoří tak, že vyválíte plát 5 mm silný, ten rozkrájíte na trojúhelníky a ty od kratší strany srolujete. Housky pletu z tří proužků těsta, praxe vám ukáže nejlepší velikost. Bageta je zavinutý plát na 1 cm vyváleného těsta.

Re: Normální chléb

PříspěvekNapsal: 18 pro 2010, 14:49
od Dag
Milý Svejku.
Proč nenecháš chleba dopéci ve stroji? Nelibí se Ti tvar? Nebo je v tom něco jiného?
Ptám se proto, že já mám dojem, že v troubě se dodělá chutněji. Je to tak? Nebo se mýlím?

Re: Normální chléb

PříspěvekNapsal: 16 led 2012, 14:23
od Dag
Švejku, líbí se mně Tvůj revcept na chleba, ale moc bych potřebovala vědět, kolik ml je hrnek . Já bych řekla, 250 ml, ale v konci ingrediencí píšeš cup a to je myslím hrnek tak zvaný čajový, čili menší. Prosím, napiš mně jak to je? Děkuji.
'

Re: Normální chléb

PříspěvekNapsal: 16 led 2012, 15:04
od Brutzel-Svejk
Mila Dag je to 250ml. Tj normalni cajovy hrnek.

Re: Normální chléb

PříspěvekNapsal: 16 led 2012, 15:18
od Dag
Moc děkuji. Vydolovala jsem z komory pekárnu a budu to péct v ní.Jak už jsem Ti psala, výsledný tvar se mně moc nelíbí, ale já jsem takový technický neumětel, že kdybych stroj nastavila jen na těsto, už bych ho neuměla nastavit i na pečení.
Ještě jednou děkuji.