- 1.jpg (36.53 KiB) Zobrazeno 3689 krát
Autor receptu i fotky je wydra. 500 g mouka chlebová
2 ČL droždí sušené
125 - 300 ml voda
100 g smetana kysaná
1/2 ČL sůl
1 ks vejce
1 ks cibule střední
1/2 šálku kopr sekaný
- 2.jpg (14.96 KiB) Zobrazeno 3689 krát
Postup prípravy receptuUsmažíme najemno nakrájenou cibulku do křupava a vmícháme do smetany.
Sušené droždí rozpustíme v trošce vlažné vody a odložíme na 5 minut
V míse smícháme s moukou kopr a sůl. K tomu přidáme rozpuštěné droždí, rozšlehané vajíčko, olej a zakysanku s cibulkou a vodu.
Těsto hněteme hnětačem nebo ručně. Vodu přiléváme pokud se těsto jeví moc hutné. Mělo by být lehké, vláčné, tvárné.
Z dobře uhněteného těsta vyrobíme kouli, přikryjeme folií a necháme kynout cca 1 hodinu v teple.
Vykynuté těsto splácneme a znovu necháme kynout asi 10 minut.
Na vále uděláme z tohoto množství 9 bochánků, které poskládáme na plech nebo do formy do tvaru kytičky. Přikryjeme opět folií na dalších 45 minut.
Pečeme v troubě vyhřáté na pouhých 170°C cca 40 min.
Po vytažení z trouby necháme alespoň 2 hodiny chladnout na roštu.
Tentokrát jsem použila mouku hladkou