Marinované žampiony
Suroviny:
1/2 hrnku olivového oleje
1/3 hrnku čerstvé citronové šťávy
1/2 lžičky tymiánu
1 stonek fenyklu, nebo 1 lžička semene
1 stroužek česneku na jemno nakrájený
1 stonek řapíkatého celeru, usekaný
10 celých černých pepřů
1 bobkový list
1/2 hrnku vody
1 kg čerstvých žampionů
1 citron
V rendlíku smíchejte olej, citronovou šťávu,tymián, fenykl, česnek, celer, pepř, bobkový list a vodu, uveďte do varu. Zeslabte plamen a nechte lehce vařit až je celer měkký (asi 5 minut). Od hub ořežte nožičky, hlavičky potřete citronem. Přidejte hlavičky do vroucí šťávy a 5 minut povařte. Houby vyndejte dírkovanou sběračkou a dejte na servírovací talíř. Zvětšete plamen a vařte tekutinu až zhoustne. Potom nalijte na houby, přikryjte a podávejte k masu.