od drobek » 25 říj 2014, 12:38
- 1.jpg (51.46 KiB) Zobrazeno 4300 krát
Recept a fotka: wydra3 bílé cibule
sůl
menší svazek petrželové natě
1 lžíce sumach
1 lžička chili
olej
Oloupanou cibuli překrojíme na polovinu a nakrájame na tenké plátky, vložíme do větší nádoby, přidáme sůl a citronovou šťávu a rukama silně mačkáme dokud cibule nepustí šťávu. Přidáme sumach a chili. Zakápneme olivovým olejem. Posypeme posekanou petrželkou.
Podáváme ke grilovaným masům, nebo kebabu. Pochopitelně mně zajímalo co to ten sumach je. Sumach je prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citrónová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni. Běžně se dá koupit v Rakousku, v tureckých marketech, u nás už se dá koupit přes internet.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)