Moje první grilování na destičce dopadlo perfetkně. Zakoupen losos bohuže super-hypermarketový. Měl něco přes kilo, zmražený domrtva, vcelku bez hlavy a vykuchaný. Ponechán k rozmražení. Dělat z něj filety nemělo smysl, v podstatě by nic nezůstalo. Takže rozříznut podle páteře, po délce na tři porce asi po 10 - 15 cm. Kotsti ponechány, ale vůbec nevadily. Losos jich nakonec až tolik nemá. Pajc udělán podle návodu jen s nekolika drobnými odchylkami vyplývajícími s aktuální situace:
1. Použita nať petrželky zamražená z loňska, čerstvé zatím nemaje. Totéž kopr.
2. Místo limetky použit citron
3. Cayenský pepř nebo chili použito jen velmi, velmi střídmě s ohledem na můj žaludek rozbitý cestováním - prostě nemůžu, nesmím.
Destičky na grilování použité cedrové, zakoupené u Mirďi. Namočeny na 4 hodiny. Grolováno v plynovém grilu. Gril roztopen naplno s destičkami uvnitř. Když když destičky začaly kouřit, horní strana ještě jednou potřena vodou, otočeny a uloženy na nich porce lososa kůží dolů. Vypnuty tři středové hořáky pod destičkami. Teplota v grilu kolem 120 st.C. Po pěti minutách destičky s porcemi lososa otočeny. Samozřejmě ne lososem dolů, ale tak že strana která byla v "hloubce grilu" přišla dopředu (dále je vyšší teplota, tak aby to bylo uděláno stejnoměrně). Po dalších pěti minutách hotovo. Destičky i s porcemi lososa kompletně zabaleny do alobalu. Destičky byly "žhavé" takže losos krásně došel než se snědla polévka. Podáváno se šťouchanými brambory se zamíchanou pažitkou a nadrobno nakrájenou ředkvičkou. Paráda. Ještě nespím a už se mi o tom zdá.
- 1-2015-05-16-048.jpg (46.22 KiB) Zobrazeno 13334 krát
- 1-2015-05-16-049.jpg (39.26 KiB) Zobrazeno 13334 krát