Toto jídlo se v San Cristóbal de Las Casas podává pod názvem Anafre nebo Anafe, což znamená pokrm připravený na "varné desce". Jídlo se připravuje na litinovém, kamenném nebo keramickém comalu, většinou je předpečeno v otevřené kuchyni a na stůl servírováno na malých přenosných "koksácích", kde si ho strávníci sami dodělají. Recept je z mé stránky a trochu jsem ho upravil.
Počet porcí 4
Suroviny
lůj
maso hovězí 4 ks plátky svíčkové
maso vepřové 4 ks plátky z kýty
maso drůbeží 4 ks plátky z prsou
slanina 8 ks plátky masité, nebo
bůček uzený 4 ks plátky
žampiony 100 g nebo hlíva ústřičná
paprika pálivá čerstvá 2 ks oloupané
rajčata 2 ks
cibule 1 ks
sýr balkán 100 g
sůl -
česnek 8 stroužek neloupané
ananas 0.5 ks čerstvý
klobása 4 ks chorizo
Postup
Comal se pomastí lojem a nakladou se tenké plátky naloženého masa, podélně rozříznutá klobása chorizo, proužky oloupané papriky, neloupané stroužky česneku, půlky rajčat, silnější plátky cibule, plátky hub, špalíčky sýra (o průřezu asi 2x2 cm). Péct je možno postupně podle surovin, nebo postupně podle strávníků. Já dávám přednost postupu podle strávníků, protože peču pro dva strávníky všechno, ti si to mohou podle chuti zkombinovat, a hladoví zatím závistivě sledují, komentují a těší se.
V závěru opečeme dílky z ananasu, který vše chuťově završí.
Pokrm je samozřejmě doplněn různými stolními omáčkami, tortilami, guacamole a opečenými fazolemi.
A jak potom kámen umejt? Nechat ho vychladnout, pak pocamrat všude octem, nechat chvíli odpočinout, a pak to jde snadno papírovou utěrkou setřít dočista do čista!
Výběr surovin záleží čistě na vaší fantazii, můžete udělat malé jídlo, nebo připravit hostinu a péct celé odpoledne.
koksák na stole v San Cristóbal
připravené suroviny
comal s nakladenými surovinami
pečení na kameni
upečené kousky i se salsami na talíři
upečený ananas
¡B´an la echu b´al! (Dobrou chuť!)