Wydřina svíčková

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Wydřina svíčková

Příspěvekod drobek » 22 lis 2014, 11:30

svice.jpg
svice.jpg (26.23 KiB) Zobrazeno 7716 krát

Recept i fotka od Wydry.

na 2,5 - 3,5 kg masa z mladého býka - krku
svice1.jpg
svice1.jpg (31.98 KiB) Zobrazeno 7715 krát

1 veliký celer
střední, ne veliká, mrkev
1 střední petržel
3 středních cibulí
špek zmrzlý, nakrájet na klínky, dobře se dávají do masa
špek část do zeleniny
3 bobkáče
kávová lžička kuliček pepře
stejně kuliček nového koření
sůl
smetana Gran Cucina nebo smetana na vaření, nebo šlehačka i zakysaná smetana
citron, šlehačka ušlehaná, brusinky

Postup
- nakrájím zeleninu a špek a spolu dám do trouby péct aby byla měkká a voňavá.
- když je zelenina v troubě vezmu si kastrůlek vyšší a do něj dám cca půl litru (je to jedno) vody, do které dám koření. Pepř i nové kuličky sypu od oka a 3 bobky. Někdo tymián, já ne. Koření ve vodě čeřím - nevařím asi 20 min.
- v tu dobu vrtám do masa díry a do nich krásně zajíždějí klínky špeku. Z toho důvodu kupuju špek nízký.
- připravím si takový kastrol ve kterém budu maso pak péct. Na dno dám vrstvu upečené zeleniny, na ni položím maso a další zeleninu po stranách a navrch.
- všechno zaleju vychladlým a přeceděným kořeněným vývarem.
- doředím vodou jak je na obrázku.
svice2.jpg
svice2.jpg (33.33 KiB) Zobrazeno 7716 krát

nebo takhle ale v tom jsem nepekla.
Nakládala bych na dva dny, ale nemám místo kam bych to naložené maso dala a tak ho naložím ráno a peču normálně druhý den dopoledne cca 4 hodiny.
Když přes noc, jako dnes, tak při 180°C 12 - 13 hod.
svice 4.jpg
svice 4.jpg (40.14 KiB) Zobrazeno 7714 krát

Omáčka
Upečené, měkkoulinké maso vyndám z kastrolu na prkýnko.
Zeleninu tyčákem pečlivě rozmixuju.
Vždycky je z toho množství zeleniny husté pyré a tak když se přidají šlehačky, naředí se na omáčku. Kolik šlehaček nevím, já dávám necelé 2 krabičky Gran Cucina (sojový krém) a jstě pak třeba doředím mlíkem.
Když někdo rád nakyslou omáčku, stačí přidat 1 zakysanou smetanu.
Opatrně dosolím a uklidím alespoň na hodinu, aby se to hezky rozleželo.
Maso je potřeba mít pod mokrou utěrkou aby neoschlo, nebo ho celé ponořím do omáčky.
Krájím těsně před jídlem.
Bože, to je mana !!!!!!!
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Wydřina svíčková

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 22 lis 2014, 16:03

Tak to je papani.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Wydřina svíčková

Příspěvekod drobek » 22 lis 2014, 19:01

Je, svíčkovou vařím podle Buntera, je dobrá, ale tahle je lepší. Ochutnal jsem doma u wydry, byl jsem v Česku na výletě ještě z Americka a uvařila jí tenkrát na mou počest. Potvrzuju je výborná HP a příště bude takhle, i když bude chybět wydří dotek. ddd
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Wydřina svíčková

Příspěvekod Andrejka » 18 pro 2019, 14:45

Tak jsem tu projížděla staré recepty a některé i zkoušela a musím říct, že tenhle byl ze všech nejlepší. Díky :)
Šéfka výroby ve firmě Trikator
Uživatelský avatar
Andrejka
Učedník
 
Příspěvky: 10
Registrován: 26 říj 2018, 11:12


Zpět na Hovězí maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x