4 kotlety nebo prostě libové plátky
2 polévkové lžíce oleje
1 cibule na kolečka nakrájená
3 lžíce másla
mouka a mléko na bešamel
1/4 litru kuřecího vývaru
4 brambory, oloupané a na plátky nakrájené
sůl, pepř a petrželka na ozdobu.
Postup:
Rozpálíme olej a opečeme naklepané kotlety, my zásadně bez kosti. Vyndáme a v témže tuku osmahneme cibulku. Vyndáme a příškvarky rozpustíme kuřecím vývarem.
Do zapékací misky rozložíme brambory, na ně rozprostřeme cibuli a zalijeme bešamelem. Na to dáme kotlety a zalijeme tím, co zbylo v pánvi.
Pečeme při 75°C 1 hodinu. Podáváme ozdobené petrželkou, pochopitelně bez další přílohy, ta už tam je.
Včera mi prozradila má Anička, že si nevšimla té teploty v receptu, (vařila to ona) a pekla to při 100°C. A bylo to dóbré.
Poznámka:
Název Zlatokopecké kotlety tomu dal pan Václav Větvička, když před léty přispíval recepty do Neviditelného psa.
A ještě něco. Kdysi jsem tenhle recept dal do Topreceptů i s fotkou. Je moje původní, ale halt má vodotisk.