Je to jídlo masopustní, ale první jarní procházka mně ukázala, že klouby po zimě už nejsou to, co bývaly a že by bylo vhodné trochu je povzbudit .
Připravím si:
1 malé vepřová koleno
4 vepřové nožky
1 malá cibule
1 mrkev
kousek celeru, velikostě předchozí mrkve
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
ocet
1 vejce vařené
2 sladkokyselé okurky
1 lžíce sterilovaného hrášku
Požádám řezníka, aby mně rozsekl jak koleno tak také všechny čtyři vepřové nožky
Doma je důkladně očistím od špíny, chlupů i štědře rozdávaných razítek
Společně se zeleninou a kořením vložím do studené vody
Uvařím do měkka
Dříve jsem maso i nožičky vařila v Papinově hrnci, ale časem jsem zjistila, že pomalé vaření je k chuti vlídnější. A tak, i když to trvá až tři hodiny vařím pomalu na sporáku
Vývar i s masem nechám vychladnout
Potom maso i nožičky vykostím.
Maso nakrájím na kostky,
Také mrkev nakrájím na kostičky
Kůže a ořez umelu na masovém strojku
Nakrájené maso, nakrájenou mrkev a umleté kůže dám opět do vývaru a lehce povařím.Jen co se zvedne var
Znovu nechám vychladnout a dám přes noc do ledničky
Druhý den seberu veškerý tuk, který se usadil na hladině
Hrnec postavím na sporák a zahřeji, ochutnám, dosolím, dopepřím a hlavně podle chuti ochutím jablečným octem. Normálně používaný lihový je poněkud na takovou dobrotu ostrý
Mezitím si připravím formu, nebo mističky
Na dno naliji trochu sulcu,
přidám na kolečka nakrájené vajíčko, na plátky nakrájenou okurčičku a pár kuliček hrášku
Když první vrstva utuhne, doliji ostatní
.