Jitrnice moravské

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Jitrnice moravské

Příspěvekod Mánek » 03 dub 2011, 07:30

Ode zdi ke zdi, tak by se daly nazvat mé chuťové pocity. Po sladkém zákusku mě najednou přepadla děsná chuť na jitrnici. Jenže to, co v obchodech prodávají pod touto značkou, je blívajz, který si ten, kdo někdy ochutnal domácí jitrničku, dá do pusy jen v případě, že chce tu chuť na jitrnici zadupat do země nejméně na tři následující roky. Tak nějak jsem to praktikoval, když jsem ještě pracoval mimo domov a bydlel na ubytovnách.

Suroviny:
5000 g vepřových hlav,
500 g vepřových kůží,
2 vepřové nožky,
1000 g vepřových jater,
1000 g vepřových plic,
1500 g vepřového tučného ořezu,
500 g housek,
sůl,
pepř,
třený česnek,
majoránka

1 svazek vepřových střev

Příprava:
Dobře očištěné vepřové hlavy vložíme do hrnce, zalijeme vodou natolik, aby byly zatopené a uvaříme do měkka. Uvařené hlavy vyjmeme, do vývaru vložíme vepřový ořez a opět uvaříme do měkka. Vyjmeme měkké maso z vývaru, vložíme do něj vepřové nožky s kůžemi a také uvaříme je do měkka. V druhém hrnci uvedeme do varu vodu, vložíme do ní játra a povaříme je natolik, aby byla uvnitř ještě růžová. Vyjmeme je a místo nich vložíme plíce, které uvaříme do měkka. Vodu po vaření plic a jater vylijeme. Všechno maso i kůže necháme mírně vychladnout, maso obereme z kostí a pomeleme na mlecí desce s otvory 2-3 mm. Housky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme je dvěma sběračkami vývaru z masa. Promícháme a přidáme k mletému masu. Ochutíme podle své chuti solí, pepřem, česnekem a majoránkou, řádně promícháme a postupným přiléváním vývaru z masa upravíme na nepříliš řídkou konzistenci. Vepřová střívka nakrájíme na délku cca 250 mm a na jednom konci je zašpejlujeme. Špejlování provedeme tak, že střívko propíchneme zašpičatělou špejlí cca 3 mm pod okrajem, špejli přetočíme přes okraj střívka zpět na stranu, kde jsme provedli první vpich, opět propíchneme a ještě jednou zopakujeme. Tři - čtyři omotávky stačí k tomu, aby prejt ze střívka nevytékal. Zašpejlovaná střívka navlékneme na nabíječku a naplníme prejtem. V naplněném střívku nesmí být bubliny vzduchu. Druhou stranu střívka zašpejlujeme stejně jako první a pokračujeme do vypotřebování prejtu. Zbytek vývaru z masa doplníme vodou natolik, aby jej bylo do 3/4 hrnce a uvedeme do velmi mírného varu. Do vařící polévky vložíme přiměřené množství jitrnic, aby polévka netekla přes okraje a necháme táhnout pod bodem varu 15 - 20 minut. Uvařené jitrnice vyjmeme, rozložíme v jedné vrstvě, aby pomalu vychladly a dáme uvařit další dávku.

A takhle vypadá výsledek naší bohulibé činnosti:

Obrázek

O tlačence zase někdy příště. :)

HP HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Jitrnice moravské

Příspěvekod drobek » 03 dub 2011, 16:53

Tak koukám na ten seznam:
5000 g vepřových hlav,
500 g vepřových kůží,
2 vepřové nožky,
1000 g vepřových jater,
1000 g vepřových plic,
1500 vepřového tučného ořezu,

A nic z toho tady normálně = za normální cenu neseženu. Hlava je na objednání, dražší než svíčková, kůže vůbec, nožky ještě nedoběhly, játra z prasátka se objeví jednou za uherský rok, plíce nikdy, tučný ořez - to tu nikdo nejí a tak to taky není.
Mánku, za tenhle recept tě nemám rád. :cry:
Až přijedu do Čech, budu se živit syrečkama, jitrnicema (jelítka tu dostanu) a podobnejma "fujtajblama". HP HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Jitrnice moravské

Příspěvekod Mánek » 03 dub 2011, 17:38

Měl bys mít, protože je to velmi jedlá jitrnice!!! HP

Ale copak můžu za to, že v emerikánsku se pěstují prasata bez hlav, kůže, nožiček, jater, plic (by mě zajímalo, čím ten klon v té zkumavce dejchá!!! :D) a tučného ořezu? Nic si z toho nedělej, tady je fujtajblů!!! Se přežereš! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Jitrnice moravské

Příspěvekod drobek » 03 dub 2011, 18:12

Ani netušíš jak se na ně těším. :AD HP :AD
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Jitrnice moravské

Příspěvekod Mánek » 03 dub 2011, 18:29

Jak se tak dívám, tak druhou půlku seznamu seženeš bez problémů! :lol:
Jenom nevím, jak by ty "jitrnice" chutnaly - tedy pokud by se z toho nějakým zázrakem povedlo je udělat...
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x