Huspenina - vzpruha pro klouby

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Huspenina - vzpruha pro klouby

Příspěvekod Dag » 24 bře 2011, 12:37

Je to jídlo masopustní, ale první jarní procházka mně ukázala, že klouby po zimě už nejsou to, co bývaly a že by bylo vhodné trochu je povzbudit .

Připravím si:
1 malé vepřová koleno
4 vepřové nožky
1 malá cibule
1 mrkev
kousek celeru, velikostě předchozí mrkve

sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
ocet

1 vejce vařené
2 sladkokyselé okurky
1 lžíce sterilovaného hrášku

Požádám řezníka, aby mně rozsekl jak koleno tak také všechny čtyři vepřové nožky
Doma je důkladně očistím od špíny, chlupů i štědře rozdávaných razítek
Společně se zeleninou a kořením vložím do studené vody
Uvařím do měkka
Dříve jsem maso i nožičky vařila v Papinově hrnci, ale časem jsem zjistila, že pomalé vaření je k chuti vlídnější. A tak, i když to trvá až tři hodiny vařím pomalu na sporáku
Vývar i s masem nechám vychladnout
Potom maso i nožičky vykostím.
Maso nakrájím na kostky,
Také mrkev nakrájím na kostičky
Kůže a ořez umelu na masovém strojku
Nakrájené maso, nakrájenou mrkev a umleté kůže dám opět do vývaru a lehce povařím.Jen co se zvedne var
Znovu nechám vychladnout a dám přes noc do ledničky
Druhý den seberu veškerý tuk, který se usadil na hladině
Hrnec postavím na sporák a zahřeji, ochutnám, dosolím, dopepřím a hlavně podle chuti ochutím jablečným octem. Normálně používaný lihový je poněkud na takovou dobrotu ostrý
Mezitím si připravím formu, nebo mističky
Na dno naliji trochu sulcu,
přidám na kolečka nakrájené vajíčko, na plátky nakrájenou okurčičku a pár kuliček hrášku
Když první vrstva utuhne, doliji ostatní

.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Huspenina - vzpruha pro klouby

Příspěvekod iva » 26 bře 2011, 07:17

Pěkný recepis... HP
Když já už mám objednanou šunkovou tlačenku a Litozin kapsle... :cry: Mně totiž kolena vynadala za první jízdu na kole. :lol:
Uživatelský avatar
iva
Grillman
 
Příspěvky: 137
Registrován: 05 lis 2010, 10:06
Bydliště: Oleška - Středočeský kraj

Re: Huspenina - vzpruha pro klouby

Příspěvekod Dag » 28 bře 2011, 08:59

Děkuji za uznání. Správně v podtextu říkáš, že je s tím práce. Je a toho zalepeného nádobí, ale příroda je příroda.
Kdysi jsem adaptovala něco, v čem hrála velkou roli výroba a výzkum léčiv. Obcházela jsem různé ústavy,dívala se, vyptávala .... atd. a musím ti říct, že upřednosťova přírodu je jaksi zdraví prospěšnější.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6


Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x