Ode zdi ke zdi, tak by se daly nazvat mé chuťové pocity. Po sladkém zákusku mě najednou přepadla děsná chuť na jitrnici. Jenže to, co v obchodech prodávají pod touto značkou, je blívajz, který si ten, kdo někdy ochutnal domácí jitrničku, dá do pusy jen v případě, že chce tu chuť na jitrnici zadupat do země nejméně na tři následující roky. Tak nějak jsem to praktikoval, když jsem ještě pracoval mimo domov a bydlel na ubytovnách.
Suroviny:
5000 g vepřových hlav,
500 g vepřových kůží,
2 vepřové nožky,
1000 g vepřových jater,
1000 g vepřových plic,
1500 g vepřového tučného ořezu,
500 g housek,
sůl,
pepř,
třený česnek,
majoránka
1 svazek vepřových střev
Příprava:
Dobře očištěné vepřové hlavy vložíme do hrnce, zalijeme vodou natolik, aby byly zatopené a uvaříme do měkka. Uvařené hlavy vyjmeme, do vývaru vložíme vepřový ořez a opět uvaříme do měkka. Vyjmeme měkké maso z vývaru, vložíme do něj vepřové nožky s kůžemi a také uvaříme je do měkka. V druhém hrnci uvedeme do varu vodu, vložíme do ní játra a povaříme je natolik, aby byla uvnitř ještě růžová. Vyjmeme je a místo nich vložíme plíce, které uvaříme do měkka. Vodu po vaření plic a jater vylijeme. Všechno maso i kůže necháme mírně vychladnout, maso obereme z kostí a pomeleme na mlecí desce s otvory 2-3 mm. Housky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme je dvěma sběračkami vývaru z masa. Promícháme a přidáme k mletému masu. Ochutíme podle své chuti solí, pepřem, česnekem a majoránkou, řádně promícháme a postupným přiléváním vývaru z masa upravíme na nepříliš řídkou konzistenci. Vepřová střívka nakrájíme na délku cca 250 mm a na jednom konci je zašpejlujeme. Špejlování provedeme tak, že střívko propíchneme zašpičatělou špejlí cca 3 mm pod okrajem, špejli přetočíme přes okraj střívka zpět na stranu, kde jsme provedli první vpich, opět propíchneme a ještě jednou zopakujeme. Tři - čtyři omotávky stačí k tomu, aby prejt ze střívka nevytékal. Zašpejlovaná střívka navlékneme na nabíječku a naplníme prejtem. V naplněném střívku nesmí být bubliny vzduchu. Druhou stranu střívka zašpejlujeme stejně jako první a pokračujeme do vypotřebování prejtu. Zbytek vývaru z masa doplníme vodou natolik, aby jej bylo do 3/4 hrnce a uvedeme do velmi mírného varu. Do vařící polévky vložíme přiměřené množství jitrnic, aby polévka netekla přes okraje a necháme táhnout pod bodem varu 15 - 20 minut. Uvařené jitrnice vyjmeme, rozložíme v jedné vrstvě, aby pomalu vychladly a dáme uvařit další dávku.
A takhle vypadá výsledek naší bohulibé činnosti:
O tlačence zase někdy příště.