Když už si chceme hrát na zabíjačku v paneláku, tak k tomu neodmyslitelně patří i tlačenka. Na tu je vysazená moje drahá polovička, já raději jitrnice, které zase ona příliš nemusí. No a tak si aspoň nelezeme do zelí.
Suroviny (z 10 kg masa):
1 vepřová hlava (rozseknutá),
2 vepřové nožičky,
2500 g plecka,
500 g bůčku,
500 g vepřových kůží,
1 vepřový jazyk (není nutné),
500 g vepřových jater (podle chuti, není nutné),
procezená polévka z ovaru zbavená tuku,
sůl,
pepř,
majoránka,
třený česnek
střeva na tlačenku
Příprava:
Dobře očištěnou a omytou hlavu, nožky, plecko, bůček, kůže a jazyk vložíme do dostatečně velkého kastrolu, zalijeme do poloviny vodou, osolíme a přikryté poklicí vaříme středním varem téměř doměkka. Játra uvaříme v druhém hrnci v nesolené vodě. Uvařené maso vyjmeme, vývar přecedíme a odebereme tuk. Kůže a nožky odložíme bokem. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kostky cca 3x3x3 cm. Maso dáme do mísy, kůže pomeleme a přidáme k masu. Okořeníme česnekem, pepřem a majoránkou, přilijeme dvě sběračky polévky a promícháme. Polévkou doladíme hustotu, směs by neměla být příliš tekutá, ani příliš suchá. Dochutíme solí a kořením podle své chuti, směs by měla být trochu pikantnější než je potřeba. Směs naplníme do tlačenkových střev, dobře zavážeme a vložíme zpět do vývaru. Uvedeme do mírného varu a táhneme pod bodem varu ještě asi 30 minut. Uvařené tlačenky vyjmeme, pokud jsou v nich vzduchové bubliny, propícháme je tenkou jehlou, a položíme je na vál do chladna. Tlačenky shora zatížíme a necháme vychladnout. Během chladnutí je několikrát obrátíme, aby se mastnota rozložila a nezůstala nahoře. Vychladlé tlačenky skladujeme v lednici.