Stránka 1 z 2

Hanácká tlačenka

PříspěvekNapsal: 04 dub 2011, 17:41
od Mánek
Když už si chceme hrát na zabíjačku v paneláku, tak k tomu neodmyslitelně patří i tlačenka. Na tu je vysazená moje drahá polovička, já raději jitrnice, které zase ona příliš nemusí. No a tak si aspoň nelezeme do zelí.
;)

tlačenka.jpg
tlačenka.jpg (12.39 KiB) Zobrazeno 3176 krát


Suroviny (z 10 kg masa):
1 vepřová hlava (rozseknutá),
2 vepřové nožičky,
2500 g plecka,
500 g bůčku,
500 g vepřových kůží,
1 vepřový jazyk (není nutné),
500 g vepřových jater (podle chuti, není nutné),
procezená polévka z ovaru zbavená tuku,
sůl,
pepř,
majoránka,
třený česnek

střeva na tlačenku

Příprava:
Dobře očištěnou a omytou hlavu, nožky, plecko, bůček, kůže a jazyk vložíme do dostatečně velkého kastrolu, zalijeme do poloviny vodou, osolíme a přikryté poklicí vaříme středním varem téměř doměkka. Játra uvaříme v druhém hrnci v nesolené vodě. Uvařené maso vyjmeme, vývar přecedíme a odebereme tuk. Kůže a nožky odložíme bokem. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kostky cca 3x3x3 cm. Maso dáme do mísy, kůže pomeleme a přidáme k masu. Okořeníme česnekem, pepřem a majoránkou, přilijeme dvě sběračky polévky a promícháme. Polévkou doladíme hustotu, směs by neměla být příliš tekutá, ani příliš suchá. Dochutíme solí a kořením podle své chuti, směs by měla být trochu pikantnější než je potřeba. Směs naplníme do tlačenkových střev, dobře zavážeme a vložíme zpět do vývaru. Uvedeme do mírného varu a táhneme pod bodem varu ještě asi 30 minut. Uvařené tlačenky vyjmeme, pokud jsou v nich vzduchové bubliny, propícháme je tenkou jehlou, a položíme je na vál do chladna. Tlačenky shora zatížíme a necháme vychladnout. Během chladnutí je několikrát obrátíme, aby se mastnota rozložila a nezůstala nahoře. Vychladlé tlačenky skladujeme v lednici.

HP BB

Re: Hanácká tlačenka

PříspěvekNapsal: 04 dub 2011, 20:02
od drobek
Panenko Svatokopecká, proč mně Mánku tak nenávidíš, že mně musíš vraždit takovými dobrotami??????????? :roll:

Re: Hanácká tlačenka

PříspěvekNapsal: 04 dub 2011, 20:34
od Mánek
No vždyť jsem včera říkal, že bude pokračování! :D
To není nic proti tobě!!! CC

Re: Hanácká tlačenka

PříspěvekNapsal: 04 dub 2011, 20:36
od drobek
To je ještě horší. Tady dostanu jen hotovej headcheese, suroviny na tlačenku nejsou. Musím vydržet do Čech abych si koupil pytlíky na tláču. V igeliťáku se to nedá vařit. No, vlastně dá, ale špatně to dopadne. :cry:
A jsou v tom játra, to já k smrti rád. Kůže bych oželel, když už je nedostanu, máme tu dobrou želatinu. Jedině že bych to už v pytlíku nevařil a dal to jen ztuhnout. Já to snad udělám, jen musím sehnat prasečí játra. Bez nich to není ono. HP

Re: Hanácká tlačenka

PříspěvekNapsal: 05 dub 2011, 07:32
od jaga
Krása.. CC No přesně jako píše Drobek, za co?...Mánku, už prosím žádná další lákadla, mám hlad na tlačenku, taky jí dávám přednost před jitrnicemi...ale tohle nevyřeším, neumím ani podle Tvého receptu, ale možná můj muž ??? přednesu doma, jen co se vrátím...vaření zdar a zabijačce zvlášť :)