Stránka 1 z 1

Pečený bok s brambory

PříspěvekNapsal: 05 črc 2011, 19:14
od gmp
Suroviny:
500 g bůčku
500 g brambor
200 ml jablečné šťávy
500 ml kalvados
Sůl
Pepř hrubě tlučený

Marináda:
2 – 5 ostrých papriček
50 g čerstvého zázvoru
1 citron
1 KL medu
3 – 5 zoubků česneku
Petržílka – nať
Šnitlík
Tymián

Zázvor oloupeme, ustrouháme spolu s česnekem. Doporučuji na struhadlo položit pečící papír a vesele strouhat, nemusíme umývat. Papričky jemně posekáme. Vše smícháme se šťávou z citronu a medu. Namatláme na maso a necháme v lednici min. 3 hodiny odpočinout.

Brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky a dáme povařit v osolené vodě. Vaříme do poloměkkka – nebo do polotvrda – dle vůle každého.

Troubu (ta trouba – nikoliv člen domácnosti)) rozpálíme na 150 stupňů Celsiových. Vložíme maso a pečeme 60 – 90 min. Občas podléváme jablečnou šťávou. Po dobu přípravy v pravidelných intervalech se podléváme kalvadosem. V případě, že kolem nás začne naše drahá polovička podezíravě kroužit, přitiskneme hrdě na prsa (etiketou výrazně do výše očí – jejích) nádobu s jablečnou šťávou. :AF

Ke konci pečení maso obložíme brambory, osolíme, posypeme solí, pepřem a dopečeme do zrůžovění brambor. Vytáhneme z trouby a posypeme posekanou zelení.

Podáváme se zeleninovým salátem: http://www.labuznik.com/recept/salat-zeleny-a-bily/

Re: Pečený bok s brambory

PříspěvekNapsal: 05 črc 2011, 19:45
od Mánek
Pro neznalé, či zapomnětlivé: šnitlíkem rozumněj pažitku... ;)

Re: Pečený bok s brambory

PříspěvekNapsal: 05 črc 2011, 20:02
od gmp
nebo šmitlik