Stránka 1 z 1

Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu

PříspěvekNapsal: 02 čer 2012, 10:33
od gmp
2 kyselá jablka
200 g sušených meruněk
25 g másla
30 g rozinek
0,5 l merunkovice
2 kg vepřové kýty na roládu
Sůl, pepř, drcený kmín
2 zoubky utřeného česneku
200 g uzeného nakrájeného na tenké plátky
20 g másla
2 PL řepného syrupu
250 ml jablečného moštu
1 l vývaru (cca)

Jablka oloupu, vykrojím jadřinec a pokrájím na kostky. Stejně pokrájím i meruňky. Rozpustím máslo – na něm pak orestuji jablka, meruňky a rozinky. Přidám štamprličku meruňkovice , stáhnu z ohně a nechám vychladnout. Zvídavým hospodyňkám, jež bádají nad záhadou, co se zbytkem meruňkovice doporučuji obrátit se na manžela (partnera) – on už si s tím poradí. Maso vhodným řezem rozkrojím na plát, naklepu. Osolím, opepřím, posypu drceným kmínem a potřu utřeným (nastrouhaným) česnekem. Rozložím uzené (může být i bůček, ale opravdu uzený ne to „co něco” z hypermarketu).
Stočím roládu, převážu špagátkem a obalím ve směsi soli a pepře. Vložím do pekáčku, eventuelně do kastrolu. Troubu rozehřeji na 200 stupňů a nechám zapéct bez zakrytí cca 30 minut. Až se maso uzavře, přiliji jablečný most smíchaný s řepným syrupem a vývarem. Nechám dál v troubě při 180 stupních něco kolem hodiny. Po tom čase vyndám z trouby, maso uklidím do tepla a sos prudkým vařením zredukuji na požadovanou hustotu. Pokud by se jevila někomu přílišná sladkost, lze ji srazit přidáním smetany. Z masa odstraním špagát, pokrájím a podávám se slezskými kluskami, nebo kopýtki. Jako příloha červená řepa vařená s kmínem.

Re: Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu

PříspěvekNapsal: 02 čer 2012, 15:30
od drobek
Vypadá náramně, jen nevím kde v téhle zemi hojnosti :lol: seženu meruňkovici. Zkusím naložit sušené meruňky do obyčejné vodky. HP