- DSCF1700a.JPG (84.28 KiB) Zobrazeno 3788 krát
Suroviny:Steaky:800 g vepřové krkovice,
1 rovná lžička univerzální zeleninové kořenící směsi,
pepř,
sůl,
1 lžíce jednodruhového oleje
Holandská omáčka:4 žloutky,
4 lžíce čistého vývaru bez tuku,
4 lžíce chlazeného másla,
pepř,
sůl
zelené fazolky,
vařené nebo opečené brambory,
olej
Popis přípravy:Krkovici nakrájíme na 4 plátky, potřeme je z obou stran olejem a okořeníme zeleninovou směsí, solí a pepřem. Dáme do misky, maso dobře promneme a necháme v lednici dvě hodiny marinovat.
Fazolky zbavíme konců a žilek, opereme a vhodíme do vařící vody. Odstavíme z plotny a necháme blanšírovat 4 minuty. Blanšírované fazolky vhodíme do ledové vody a dáme bokem.
Do vhodné misky dáme žloutky, vývar a dáme na hrnec s vařící vodou. Ve vodní lázni svižně šleháme do zhoustnutí, poté odstavíme hrnec z plotny a po kouskách do omáčky zašleháme máslo. Dochutíme solí, případně pepřem a necháme vychladnout.
Rozpálíme těžkou pánev a steaky na ní za sucha opečeme dočervena z obou stran, asi 4 minuty na každé. Hotové maso vložíme na deset minut do trouby vyhřáté na 80°C.
Pokud budeme maso podávat z opečenými brambory, na pánev, na které jsme opékali maso, dáme lžíci oleje, a rozehřejeme. Na oleji opečeme předvařené a rozpůlené malé brambory a prohřejeme fazolky.
Na nahřáté talíře urovnáme brambory, přes ně položíme steaky, vedle nich urovnáme fazolky a ty přelijeme lžící holandské omáčky.