
Suroviny:
1 kachna asi 2000 g,
drcený kmín,
50 g sádla,
1 cibule,
sůl
Nádivka:
1 kachní játra (mohou být i kuřecí),
špetka muškátového květu,
150 g vepřového plecka,
1 stroužek česneku,
zelená petrželka,
150 ml mléka,
mletý pepř,
2 rohlíky,
1 vejce,
sůl
Příprava:
Rohlíky nakrájíme na kostky,

dáme do mísy a zalijeme mlékem.

Promícháme a necháme mléko vsáknout do kostiček rohlíků.

Přidáme pomletá játra,

pomleté plecko,

vrchovatou lžičku usekané zelené petrželky,

mletý pepř,

muškátový květ,

rozetřený stroužek česneku nebo ½ lžičky granulovaného česneku,

vejce a sůl.

Nádivku řádně promícháme a případně ještě dochutíme.

Kachnu uvnitř pečlivě zbavíme nežádoucích částí, vymyjeme a osušíme. Osolíme zvenčí i zevnitř a sůl do kachny rukou vetřeme.

Poté kachnu ze všech stran posypeme drceným kmínem a rozetřeme jej po celém jejím povrchu.

Vnitřek kachny naplníme nádivkou

a zašijeme, aby nádivka nevytékala.

Na hluboký plech nebo pekáč naklademe do řady několik plátků sádla, navrstvíme na ně nahrubo nakrájenou cibuli a nahoru položíme kachnu. Podlijeme ji 200 ml vody a vložíme do trouby, do které jsme na dno postavili kastrůlek plný vody a vyhřáli ji na 180°C.

Kachnu při této teplotě pečeme přibližně 3,5 až 4 hodiny do zlatova a po dvou a půl hodinách pečení ji na plechu obrátíme prsíčky dospod. Během pečení ji každých 15 minut přeléváme výpekem a pokud je to nutné, ještě mírně kachnu podlijeme. Jakmile je ke konci pečení výpek téměř vydušený až na tuk a cibulka začíná zlátnout, odstraníme ji z výpeku a přimícháme ji do dušeného kysaného zelí, kterému dá perfektní příchuť. Hotovou kachnu podáváme s dušeným kysaným zelím a bramborovými nebo houskovými knedlíky.
