Ingredience, na 4 porce
1 kuře, asi 1 1/4 - 1 1/2 kg
sůl a pepř
olej
3 stroužky česneku, utřené
1 lžíce posekaného čerstvého tymiánu
1/8 lžičky drceného chili
šťáva z 1 citrónu
malé červené brambory (pokud možno), asi tak pro čtyři lidi, nakrájené na plátky 2 cm silné
čerstvá usekaná petrželka
Postup
Ze všeho nejdřív je třeba připravit kuře " na motýla", nevím jak se tomu v Česku říká, takhle je to doslovný překlad.
Položte kuře na prsa (ne na svoje ) a nůžkami na drůbež vystřihněte páteř. Pak kuře rozložte naplocho, prsy navrch a pěstičkou ho upravte naplacato.
Takhle připravené kuře je dobré i na pečení v troubě, propeče se totiž stejnoměrně, jen halt tu nádivku není kam nacpat
Pak kuře osolte a opepřete.
Na pánvi s kovovým držadlem rozehřejte olej až se z něj začne kouřit, na něj dejte kuře kůží dolů a zatěžkejte cihlou. To v originále, kastrol s vodou poslouží i v paneláku. Pečte asi 25 minut, až je zespodu hezky hnědé.
Smíchejte 2 lžíce oleje, česnek, 1 1/2 lžičky tymiánu, chilli, citrónovou šťávu a pepř.
Až je kuře hezky zlatohnědé vyndejte ho z pánve a dejte stranou. Slijte tuk a do pánve rozložte brambory, posolte, popepřete a posypte zbylým tymiánem. Na to dejte kuře kůží nakoru a potřete ho připravenou směsí.
Pečte v troubě při 230°C (450°F) až je kuře propečené, teploměr by měl v prsou naměřit 70°C (160°F), a pak ještě tak 10 – 15 minut.
Pak kuře vyndejte na prkénko a pánev s bramborami dejte ještě na 10 – 15 minut do trouby. Kuře naporcujte, dejte na talíře, k tomu brambory posypané petrželkou a dílky citrónu.
Je složité, ale výsledek je úměrný námaze. Aspoň podle mně.