Nakoukla mi do kuchyně dvě holoubátka, tak jsem neváhal a udělal s nimi krátký proces.
Suroviny:
4 holoubata,
játra z holoubat,
2 lžíce másla,
1 vejce,
150 ml mléka,
2 žemle,
muškátový květ,
pepř,
sůl
Popis přípravy:
Žemle nakrájené na malé kostičky spaříme horkým mlékem. Máslo utřeme se žloutkem, solí, květem a na nudličky nakrájenými játry. Vše smícháme s máčenou žemlí a z bílků ušlehaným sněhem.
Holoubata nasucho oškubeme a zbavíme pařátků a hlaviček. Lehce nařízneme kůži na břiše, obřízneme kloaku a vyjmeme vnitřnosti. Oddělíme játra (není v nich žluč, není tedy zapotřebí dávat si pozor), srdíčko a žaludek. Z krku uvloníme kůži a vyjmeme opatrně volátko, aby se nepoškodila kůže. Holoubata řádně vymyjeme, okořeníme a naplníme nádivkou. Párátkem zašpejlujeme břicho i krk, položíme je hřbetem do pekáčku na plátky másla, mírně podlijeme vodou a pečeme do červena. Během pečení poléváme výpekem a ke konci pečení je obrátíme.