Jeden z nenáročných kusů masa, tedy pokud jde o cenu, ale je potřeba ho správně, tedy napříč vlákna uříznout a na to potřebujete známého řezníka, nebo jako v mém případě řeznici v supermarketu Albertson's. Uřízne mi vždy krásné maso, správně silné, protože to co se nabízí na prodej připraveno na táckách je moc slabé, obvykle jeden centimetr. Steak musí být aspoň dva centimetry silný, ne-li víc, u tak slabých se prostě nedá dosáhnout správného propečení.
Tady je článek o steacích s mapou krávy, http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=116&t=2121, tenhle steak je ze zadní části žeber.
V tomhle případě jsem na něj použil Montreal steakové koření.
Používám toto koření na hamburgery, steaky, dokonce jsem ho zkusil použít i na hranolky a má to zajímavou a zvláštní příchuť.
Koření smíchejte a skladujte v neprůhledné lahvi s dobře těsnícím víčkem.
Montreal směs koření:
4 lžíce soli
1 polévková lžíce černého pepře
1 lžíce sušené cibule
1/2 lžíce sušeného česneku
1/2 lžíce drcených chilli, nebo cayanského pepře
1/2 lžíce sušeného tymiánu
1/2 lžíce sušeného rozmarýnu
1/2 lžíce sušeného fenyklu
Potřete steaky, vepřové kotlety a hamburgery pár minut před grilováním.
K tomu se hodí nejlíp pečená brambora http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=37&t=182 a nakládaná cibule http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=42&t=2125