Grilovaný Porterhouse nebo T-bone steak
Americas Test Kitchen
Toto je základní předpis, vaší fantazii při marinování ať už za mokra, nebo se suchou směsí se meze nekladou. Nejdřív musím vysvětlit co to vlastně je. T-bone i Porterhouse je velký steak, který je složen ze dvou steaků. Na vnější straně kosti, ten větší kus masa je strip steak, nebo New York steak, na vnitřní, druhé straně je steak zvaný tenderloin, také medailonky, fillet steak, také jsem slyšel doma název pravá svíčková. T-bone se mu říká podle kosti tvaru písmene T, při čemž T-bone je z přední části, Porterhouse, dražší a lepší ze zadní části short loin.
Na mapě krávy je odpředu roštěná, pak žebírko, potom tohle a za tím sirloin. Bohužel nevím jak se to přesně jmenuje česky, nepodařilo se mi najít správné překlady, vše najdete na Mapě krávy.(viz steakologie)
2 Porterhouse nebo T-bone steaky, asi 2 cm silné
sůl a pepř
Okořeňte steak z obou stran solí a pepřem. Grilujte na horké straně grilu 2 - 3 minuty, až jsou hnědé. Přesuňte na chladnější stranu grilu a grilujte, opět nepřikryté, až na žádaný stupeň dodělanosti.
Sundejte na prkénko a nechte 5 minut odpočinout. Potom odkrojte kost a nakrájejte steaky na plátky asi 1 cm silné. Ihned servírujte.