Stránka 1 z 2

Vinná klobása

PříspěvekNapsal: 13 led 2016, 08:34
od Mánek
Suroviny:
500 g hovězí maso zadní čerstvé,
1000 g vepřové plecko bez kůže čerstvé,
500 g tučný vepřový ořez,
4 ks žemle,
300 ml mléka,
200 ml bílého přírodního vína,
50 g soli,
4 g pepř bílý mletý,
1 g nového koření,
1 g muškátového květu,
0,5 g hřebíčku,
tenká skopová střívka

Popis přípravy:
Všechno maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Hovězí maso oddělíme od vepřového, přidáme sůl a každé maso zvlášť promícháme a necháme 1-2 hodiny proležet. Mezitím žemle namočíme do mléka. Proleželé hovězí nameleme přes desku s otvory 2 mm, přes stejné otvory protočíme vepřové se žemlemi, které jsme dobře vymačkali. Pomleté hovězí maso mixujeme s částí bílého vína, přidáme koření rozmíchané ve zbývajícím víně, po 3 - 4 min. mixování přidáme protočené vepřové se žemlemi a mixujeme až se vytvoří dobře pojivá hmota (ani řídká ani hustá). Zamíchanou hmotu plníme do střívek, jejichž konce zaštipujeme, aby z nich hmota neunikala. Tepelně upravujeme v závitcích o hmotnosti 150 - 200 g propíchnuté napříč špejlí či jehlou smažením na sádle či oleji.

HP

Re: Vinná klobása

PříspěvekNapsal: 13 led 2016, 09:48
od drobek
Jen bych rád dodal, že naposledy jsem je dělal když tu byly děti, takže pro čtyři lidi a tak velkou pánev nemáme. Dal jsem tedy stočené klobásy do trouby na pomaštěný pečící papír a na 180°do zlatova. Nemělo to chybu, nepraskly. Florentýna doporučuje klobásy nejdřív ohřát ve vroucí vodě aby nepraskly, v troubě to není potřeba. banan;
S lepenicí je přímo zbožňuju. HP

Re: Vinná klobása

PříspěvekNapsal: 18 led 2016, 11:30
od parles
Takhle si vyrobit vinnou klobásu, to už je pro mně vyšší dívčí, na to si netroufám.
Po Vánocích mi ale zbylo poměrně dost klobásy, koupené u osvědčeného řezníka, ale protože jsem měl už dost mastných jídel, nechtělo se mi to smažit. Tak jsem z klobásy ukroutil párečky, odřezal jsem je na jednotlivé nožičky a šoupnul jsem je do vařící vody. Kupodivu nic neprasklo, ani ze střívka nevylezlo. Povařil jsem je asi 4 minuty a s chutí je snědl s hořčicí a chlebem. Chutnaly jako německé Weisswursty, taky to dost připomínalo jemně mleté taliány. Tož tenhle tip jsem tu chtěl zveřejnit. Možná to znáte, ale pro mne to byl objev! :AD

Re: Vinná klobása

PříspěvekNapsal: 18 led 2016, 14:23
od drobek
A sakra, tak tohle mně nenapadlo. V Americe se to sehnat nedalo vůbec, zkusil jsem je vyrobit a bylo to - no prostě něco jiného a nevím co. ???
U nás v Kauflandu teď mají pravé taliány, no možná jsou levé, myslím trochu jiné než kdysi, ale tak daleko má chuťová paměť nesahá. Prostě mi chutnaj. Aničce ne, co nadělám. :D
Vinnou klobásu s lepenicí jsme měli dnes k obědu a já si pochutnal. Až ji koupím příště, zkusím učinit co navrhuješ. Už se i docela těším, já totiž vinnou klobásu mám rád. Weisswurst mám taky rád. Klobásu teda nesmažím, právě kvůli mastnotě. Když je dám na alobal do trouby, omastek nepotřebuju vůbec. HP

Re: Vinná klobása

PříspěvekNapsal: 18 led 2016, 14:44
od parles
Tak to s tím alobalem a troubou zase nenapadlo mne! Příště budou klobásy z trouby!