Žena mi domů donesla fenykl... Je to dívka shánčlivá, takže tomu že donesla, jsem se nedivil. Jenže co já s tím, že!? S fenyklem jsem přišel dosud do styku jen ve formě semínek, ze kterých se dělal čaj - mimochodem docela hnusný, nebo se přidával vývar z těch semínek do těsta na kapry. Ještě že žijeme v době, kdy lze všechno dohledat na netu! Po chvilce hledání jsem tedy na Labužníku našel tento recept, který splňoval jednu zásadní podmínku: Všechny potřebné suroviny jsem měl doma! Krapet jsem si množství surovin upravil na tři porce, přílohu jsem barevně vylepšil o hrášek a mrkev, a vyzkoušel.
A proč je to v dietách? No protože i když je to kupodivu velmi jedlé, tak je to zároveň i dietní. Recept je počítán na tři porce a každá jedna má - jak mi spočítal jeden děsně chytrý program - pouze:
1857 kJ, 35 g bílkovin, 8,8 g tuku a 54,7 g sacharidů.
Ale klidně by se to vešlo i do drůbežích receptů!
Suroviny:
400 g kuřecích prsou,
150 g na plátky nakrájeného fenyklu,
150 g na plátky nakrájeného pórku,
1 cibule,
1 lžíce kořenící směsi Gyros,
2 lžíce balsamikového octa,
2 lžíce sójové omáčky
sůl,
pepř,
1 lžíce olivového oleje
Příloha:
150 g rýže,
100 g mražené směsi hrášek-mrkev,
sůl
Příprava:
Do kastrolku dáme rýži a mraženou mrkvovo-hráškovou směs. Osolíme, zalijeme vodou a přikryté poklicí dusíme za mírné teploty do měkka.
Na olivovém oleji osmažíme do červena na kousky nakrájené kuřecí maso, přidáme nakrájenou zeleninu, promícháme a necháme chvíli orestovat. Směs ochutíme solí a pepřem, přidáme směs koření na gyros, balsamikový ocet a sojovou omáčku. Znovu promícháme, ještě chvíli restujeme, aby zůstal fenykl stále křupavý, a ihned podáváme s dušenou rýží.