Asi tento recept znáte, není to nic nového ani převratného. Původně jsme jej u nás doma využívali ke zpracování porcí vánočního smaženého kapra které se hned nesnědly. Pro velkou oblibu se časem ovšem stal důvodem k tomu že se nakupuje před vánocema o jednoho kapra více. Omlouvám se pokud už tento recept tady někde je - ale nenašel jsem.
Co je potřeba:
- Studené, ve trojobalu klasicky usmažené porce kapra
- Lák na nakládání okurek - nebudu tady psát recept na něj, každý si dělá jinak - já si připravím lák z pytlíku DEKO koupeného v obchodě kde je už směs všeho potřebného, dodává se jen voda a ocet. Octa ovšem dávám jen poloviční dávku oproti návodu, výsledná ryba je jinak snad až příliš kyselá.
- Hojně cibule
Do velké sklenice se vyskládají porce kapra a prosypou se hojně cibulí nakrájené na kolečka. Zalije se to lákem. Pokud je lák mírně teplý, proces to urychlí, ale nutné to není. Uzavře se to a dá se to někam do chladna (není nutná lednička, ale například do sklepa) mimo dosah. Za 5 až 7 dnů ignorování je hotovo. Vychází to na silvestra, výborný pokrm k popíjení i následnému střízlivění. Jinak nenáviděné drobné kostičky se úplně rozpustí a zmizí, silnější kostičky zgumovatí a strouhankový trojobal zesvětlá až zbělá, maso se zpevní a malinko zrůžoví.
Dobrou chuť.