Drobku, tady je tebou vyžádaný recept! Nech si chutnat.
Je to lahodná krmě, kterou jsem připravoval z konzervy, které se kdysi prodávaly a byly výborné. Tomu odpovídá i množství, které je asi pro dvě porce.
Suroviny:
240 g husí, kachní, nebo vepřové krve,
1 lžíce sádla, vrchovatá,
1 cibule,
1 stroužek česneku,
1 máčená žemle,
kmín,
pepř černý mletý,
majoránka,
sůl,
vývar,
Postup:
Máme-li krev z konzervy, semeleme do ní vymačkanou žemli, máme-li krev od řezníka, pečlivě ji očistíme a omyjeme a s vymačkanou žemlí semeleme.
Na sádle osmažíme dozlatova drobně krájenou cibuli s kmínem, přidáme krev se žemlí, mletý pepř, se solí utřený česnek a dusíme za stálého míchání, až nám krev zhoustne. Krev naředíme trochou vývaru, aby byla vláčná, ne trupelnatá, přidáme promnutou majoránku a dohotovíme.
Dušenou krev podáváme se sázeným vejcem a bramborem, nebo jen s bramborem a kysaným zelím.
Místo kysaného zelí můžeme připravit salát z čerstvého zelí tak, že zelí pokrájíme, posolíme, důkladně pomačkáme, přidáme sekanou cibulku, kmín, promícháme a necháme několik dní zatěžkané zaležet. Pak přidáme trochu oleje, čerstvě mletý černý pepř, promícháme, necháme vychladit a podáváme ke krvi ve zvláštních miskách.