Ingredience:
400 ml silného hovězího vývaru
25-30 ml vinného octu
1 lžička moučkového cukru
200 ml 30% smetany
20 g hladké mouky
40 g másla
1 hrst nadrobno nasekaného kopru
700 g čerstvého lososového filetu
4 lžíce olivového oleje
hrubou mořskou sůl
700 g brambor
Popis přípravy:
Lososové filety:
1. Předehřejte troubu na 200° C. Filety rychle omyjte pod studenou tekoucí vodou a pořádně vysušte. Naskládejte do zapékací mísy nebo do pekáčku, posypte solí a zakápněte olivovým olejem. Dejte péct do předem vyhřáté trouby asi 15 minut. Doba pečení bude záležet na tloušťce lososích filetů. Po 15 minutách pomocí dvou nožů zkontrolujte, jestli je losos hotový - nože vpíchněte do středu a jemně je od sebe oddělte. Rybí maso by mělo být rovnoměrně zbarvené do růžovo-bílé barvy. Mějte na paměti, že tato ryba je vždy chutnější, pokud je spíše mírně nedopečená než vysušená.
Koprová omáčka:
1. Do menšího hrnce, ve kterém budete připravat omáčku vlijte hovězí vývar, ocet a přidejte cukr. Nechte vařit na prudkém ohni 10 minut.
2. Mezitím vsypte do misky mouku a zvlhčete ji trochou smetany. Smetana musí mouku jen mírně rozředit, abyste mohli utřít hladké moučné těstíčko. Jakmile je tento základ naprosto hladký a bez hrudek, rozřeďte jej zbytkem smetany.
3. Ztlumte oheň na minimum a za stálého míchání postupně vlijte smetanu s moukou do hovězího vývaru. Nechte pobublávat (ne vřít) asi 15 minut a nezapomeňte omáčku pravidelně promíchat. Odstavte z ohně a do omáčky postupně vmíchejte kousky studeného másla. Dosolte a případně dochuťe dle vaší chuti.
4. Teprve na závěr přidejte nadrobno nasekaný kopr.
Rada na závěr:
* jestli koprovku nepodáváte hned a chcete se vyhnout neestetickému škraloupu, pomůže vám potravinářská fólie. Stačí, když ji přilepíte na omáčku aby nebyla v kontaktu se vzduchem.
* respektujte tučnost smetany, jelikož smetana s vyšším obsahem tuku se lépe hodí k tepelnému zpracování.

