Stránka 1 z 2

Vařený sýr

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011, 10:02
od Mánek
Pod tímto názvem vyráběly podomácku naše prababičky a babičky z tvarohu úžasně chutný tavený sýr. Pokud máte možnost sehnat či vyrobit opravdový tvaroh (nemyslím tu chemicky upravovanou břečku, kterou pod názvem "tvaroh" prodávají v obchodech!), neváhejte a vyzkoušejte. Sice to chvilku trvá, ale můžu vás ujistit, že po zkušební dávce ze čtvrt kila tvarohu jsem další dělal už z kila.

Obrázek

Ingredience:
250 g tvarohu,
1 1/2 lžičky soli,
100 g másla,
1 - 2 žloutky

Popis přípravy:
Tvaroh prosolíme, uzavřeme hezky vidličkou načechraný do plastové krabičky na potraviny, a necháme několik dní uležet, dokud nezklihovatí. V teple kuchyně to bude trvat asi tři až čtyři dny, ale můžeme nechat i déle. Během zrání krabičku tu a tam otevřete, aby byl dovnitř i přísun čerstvého vzduchu. Když je tvaroh hezky klihovatý, tedy skoro průsvitně nažloutlý, v hrnci rozpustíme máslo, přidáme tvaroh a mícháme, dokud se tvaroh dohladka nerozpustí a nezačne houstnout. Odstavíme z plotny, do horkého sýra vmícháme žloutky a horkou směs nalijeme do vodou vypláchnuté misky. Prochladlý dáme pořádně ztuhnout do lednice, no a pak už můžeme začít debužírovat.

Pokud by někdo měl tvarohu více a dělal sýr z většího množství, doporučuji svou malou vychytávku. Do muffinové formy jsem spodkem od plastového odšťavňovače na citrony (pasuje téměř dokonale!) natlačil čtverce alobalu, sýr rozdělil do takto vzniklých alobalových formiček, a nechal ztuhnout. Poté jsem přesahem alobalu sýry zabalil a tak mi neosychají. Sýr chutná mírně po tvarůžcích, ale nemá tak silné aroma.

Obrázek

HP

Re: Vařený sýr

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011, 12:11
od bocianka
Mánku, tohle mi nedělej. Připadám si jako pokusný pavlovův pes. Teď budu pátrat po opravdovém tvarohu abych to mohla udělat. :ugeek:

Re: Vařený sýr

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011, 12:40
od Mánek
Dnes jsem tím sýrem naplnil řízky z krkovice a bylo to boží. :)

Re: Vařený sýr

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011, 16:30
od drobek
Panenko Svatokopecká, přímo cítím tu chuť na jazyku. HP
Nevím jak to, ale v téhle údajné zemi hojnosti (Americko) vám zemi chudé, (Česko) závidím výběr sýrů a uzenin. Vím o čem mluvím, před týdnem jsem se odtamtud vrátil a věřte nebo ne, já chodil na výlet do Kauflandu slintat do oddělení Lahůdek. Bohužel, můj žaludek je moc malej na to, abych ochutnal ode všeho aspoň trošku. :(
Takže Mánku díky, ten tvaroh vyrobím. CC Už vím jak, ohřát na 60°podmáslí aby se srazilo, mrška. Mléko tady totiž nekysne ale rovnou hnije.

Re: Vařený sýr

PříspěvekNapsal: 21 lis 2011, 19:16
od drobek
Ach jo Mánku,
tak jsem tvaroh vyrobil, byl moc dobrej a byla to fuška nesežrat ho. :roll: Měl jsem to udělat.
Dal jsem ho do krabičky, podle návodu, denně větral, taky podle návodu a sledoval ho. V sobotu jsem na to nějak zapomněl, v neděli večer jsem krabici otevřel a vida - tvaroh byl bíle chlupatej a místy hrál do zelena.
Už odtek odpadním potrubím. :cry:
Takže, asi to není jen tak. Dělal jsem tvaroh z podmáslí, to je jediný možný způsob. Druhý možný je prostě tvaroh koupit, ale nemám odvahu.